Новини - България

Д-р Мирослав Ненков е получил неофициално предложение за министерския пост
Прочетена: 195 пъти
Снимка: Стоп кадър - БНТ

С д-р Мирослав Ненков е воден неофициален разговор да заеме поста министър на здравеопазването. Това сподели той в предаването "Денят започва" на БНТ тази сутрин, но уточни, че само по себе си това нищо не означава. Д-р Ненков призна, че за него е дилема дали да приеме, тъй като се е съгласил да бъде заместник-министър заради проф. Николай Петров.

 

Той обясни, че би приел подобно предложение, ако е убеден, че ще има приемственост в политиката водена от министъра в оставка и посочи опасностите, които крие вариантът да няма приемственост – това би означавало да се получи забавяне в изпълнението на проекта за спешната помощ и на плана за реанимирането на болниците във Враца и Ловеч.

 

Системата на здравеопазването е един много чувствителен сектор, един социален и бизнес феномен, в който ние данъкоплатците инвестираме годишно 4 млрд. лв., посочи още д-р Ненков и отбеляза, че към тези парични потоци има отправени много погледи. В началото на мандата някои от течовете в системата са започнали да се затварят и е напълно възможно това да е причината за „смелото журналистическо разследване“, довело в крайна сметка до оставката на министър Николай Петров. Според д-р Ненков излъченият материал е обиден, а в разследването не е отчетено, че реално заплатената сума по обществената поръчка от Военномедицинска академия (ВМА) е само 300 000 лв. за 3 години, а не 1,7 млн. лв., каквато цифра се тиражира многократно в публичното пространство.

 

„Тези 300 000 лв. са едва 5% от парите, които ВМА плаща за този вид консумативи. При това поръчката е спечелена от консорциум от фирми, в една от които участва Явор Цонев (бел. ред. - мъжът, с който живее на съпружески начала дъщерята на проф. Николай Петров – Руслана Петрова). Той участва с името си, знае се кой е, това не е някаква офшорна фирма, която никой не знае коя е. И каква е тази далавера, след като поръчката е по най-ниска цена“, каза д-р Ненков.

 

Той припомни още, че проф. Николай Петров и екипът му са спестили милиони на българските данъкоплатци, защото при това управление разходите на ВМА са намаляли значително.    

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития