Новини - България

Д-р Калин Поповски: Има резон в това държавните болници да не са търговски дружества
Прочетена: 272 пъти
Снимка: Pixabay.com

"Може да се мисли за премахване на търговския статут на държавните болници. Що се отнася до общинските болници, при тях това може да остане пожелателно."

 

Така депутатът от "Обединени патриоти" д-р Калин Поповски коментира пред Redmedia идеята на БСП, лансирана в проекта "Визия за България", който бе представен на национална конференция на левицата този уикенд. Според д-р Поповски общинските болници вече нямат тези функции, които са имали преди десетилетия, когато са били създадени.  

 

"В много региони броят на населението, обслужвано от тези болници рязко намаля поради миграционните процеси. Хората заминават за София или големите градове, все по-малко са тези, които остават там, където се живели преди. Друг много съществен проблем за общинските лечебни заведения е липсата на кадри - сега в две трети от общинските болници  има недостиг на специалисти", каза д-р Поповски. 

 

По думите му има резон в това да се търси вариант за създаването на холдинги при държавните болници - областните болници и болниците със смесена форма на собственост с над 51% участие на държавата, както и универститетските болници, които са 100% държавна сабоственост. 

 

Също така според депутата от "Обединени патриоти" има логика в предложението на левицата за намаляване на ДДС върху лекарствата.

 

"Не може в цяла Европа ДДС върху лекарствата да бъде между 5% и 10%, а у нас  да е 20%. Ясна е ролята на фармацевтичните компании, както и че цените на лекарствата са спекулативни.  Не може у нас едно лекарство да се продава на цената Х, а тази цена в съседни държави да бъде 2-3 пъти по-ниска", коментира д-р Поповски. По неговите думи това са силни аргументи и те трябва да бъдат взети предвид. Според депутата темата категорично трябва да стане предмет на обсъждане.   

 

Невена  ПОПОВА

Коментари

декември 2023

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития