Новини - България

Д-р Иван Маджаров: Лекарският съюз няма да атакува здравната карта в съда
Прочетена: 239 пъти
Снимка: www.blsbg.com

Българският лекарски съюз (БЛС) няма да атакува Националната здравна карта в съда, а ще се опита да я използва за планиране при искане за разкриване на нови лечебни заведения. Това каза в ефира на БНР новоизбраният  председател на съслвовната организация д-р Иван Маджаров.

 

„Директорите са притеснени с основание, защото ако с новата здравна карта и с новите анекси подпишат по-малък брой легла, няма да могат да усвоят бюджетите, които им се дават. В същото време имаме уверението от Министерството на здравеопазването, че определените лимити няма да бъдат намалявани. Ще направя всичко възможно картата да се използва за планиране. Там, където е възможно, ще настоявам тя да остане като един инструмент за бъдещо планиране, но не би трябвало да се използва за съществуващи лечебни заведения и рестрикции срещу тях“, каза д-р Маджаров. 

 

БЛС трябва да взема отношение по всички проблемни въпроси на здравеопазването в България и да защитава интересите на своите членове като ежедневно следи техните проблеми, изрази мнение новият председател на съюза. 

 

„Само когато има уважавани лекари, когато обществото разбере, че лекарите трябва да бъдат уважавани, тогава ще има ли доволни пациенти. Няма как пациентите да бъдат доволни, ако нямат доверие в твоя лекар“, категоричен бе  д-р Маджаров. 

 

По неговите думи, БЛС ще настоява за повече средства за здравеопазване. Д-р Маджаров коментира още, че Националната здравоноосигурителна каса (НЗОК) разпределя годишно 4 млрд. лв., но само половината от тях отиват за медицинска дейност.

 

"Трябва да знаем, че богатството на държавата откъм медицински кадри се финансира с медицинска дейност. Останалите отиват за лекарствени средства, в което няма лошо, но в последните години сме свидетели на завишаване на средствата за медикаменти, а в същото време има драстични ограничения във финансирането на дейността“, подчерта председателят на БЛС.

 

Той припомни също така,че в останалите страни от Европейския съюз (ЕС) за здравеопазване се отделят процентно повече средства от брутния вътрешен продукт , отколкото у нас. Д-р Маджаров се спря и на темата за разликата между спешните и неотложните  Той изтъкна че спешните случаи се различават от неотложните и обществото също трябва да прави разлика. 

 

Д-р Маджаров припомни, че неотложните случаи са една огромна част от дейността на кабинетите в спешните отделения, които никой не финансира. Когато пациентът не влезе за лечение в болницата, НЗОК не заплаща за това,  а когато не е спешен  Министерството на здравеопоазването  по методиката, също не заплаща за този преглед.

 

"Обществото трябва да знае, че тези неща няма да се финансират“, подчерта още председателят на съсловната организация на лекарите и обърна внимание, че отсъствието на заплащане остава скрито за хората.   

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития