Новини - България

Д-р Иван Георгиев, БАКП: Няма добър мораториум
Прочетена: 164 пъти
Снимка: Redmedia.bg

"Няма добър мораториум. Той е белег за изчерпване ресурсите на държавата да сложи разходите за здраве под контрол и ще доведе до ограничаване на достъпа до най-доброто лечение за определени пациенти. Лош сигнал е и към глобалната индустрия относно възможностите ни като държава."

 

Така председателят на Българската асоциация по клинични проучвания (БАКП) д-р Иван Георгиев коментира пред Redmedia наложения мораториум за плащане на нови медикаменти от бюджета на Националната здравоосигурителна каса (НЗОК) за 2018 г. 

 

Според него обаче няма държава в света (с изключение на някои петролни кралства), която да може да осигури най-доброто възможно лечение на абсолютно всичките си граждани. В същото време трябва да се има предид и факта, че развитието на науката не може да бъде спряно - ще се появят все по-добри лечения и пациентите ще живеят все по-дълго, а тези обективни тенденции от своя страна ще водят до все по-големи разходи за здраве.

 

"Очевидно е, че държавите като България трябва да имат ясни приоритети, където да насочат повечето усилие, пари, както и да въведат стриктни правила и механизми за повишаване продуктивността на системата - т.е. да се постигат повече здравни резултати с възможно най-малко ресурси. Всички реформи, за които се говори от години като електронно здравеопазване, намаляване и окрупняване на болничните заведения, въвеждане на ефективни механизми за контрол на разходите  и т.н. биха били алтернатива на мораториума", категоричен е д-р Георгиев.

 

"Надявам се мораториумът да е временно решение, което да даде глътка въздух на системата, за да могат да се извършат нужните реформи", каза още председателят на БАКП. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития