Коментари -

Д-р Илко Семерджиев: Обвиненията срещу мен са в стил „гузен негонен бяга“
Прочетена: 345 пъти
Снимка: Министерство на здравеопазването.

Днес специализирано звено „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем служебният вицепремиер и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев за престъпление по чл. 269 ал. 1 от Наказателния кодекс. Причината - на 24.03.2017 г. Семерджиев е заплашил с уволнение директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, ако не назначи посочено от него лице за свой заместник. Говорителят на главният прокурор Румяна Арнаудова обясни на пресконференция, че вече има 4 свидетелски показания, а за посоченото обвинение в НК е предвидена присъда до 6 години лишаване от свобода.

 

По повод постановлението на Софийската градска прокуратура от пресцентъра на здравно министерство разпространиха позицията на министър Семерджиев. Публикуваме я без съкращения и редакции:


„След встъпването ми в длъжност установих, че от аптечния сектор постъпват множество сигнали за недостиг на инсулин, антикоагуланти, противоепилептични, противоревматични и други лекарства. И към момента граждани продължават да подават информация, че в техните населени места доставките на инсулин от много време са нередовни или дори липсват. Основните причини са т.нар. „изкупвачески“ дейности и паралелен износ. Това е свидетелство, че Изпълнителната агенция по лекарствата не е изпълнила добре своите функции. Проверка установи, че от години ИАЛ се управлява еднолично и без заместник – директор. В разговор през м. февруари с директора на ИАЛ - Асена Стоименова, предложих кандидатура за заместник – директор, а впоследствие изисках да се извършат съвместни проверки на ИАЛ, НЗОК и НАП по инициатива на МЗ.

На г-жа Стоименова не е искана оставката, изрично й бе предложено да провери подадените документи за поста заместник – директор на ИАЛ и ако има доказателства за конфликт на интереси, да не назначава предложеното лице, за което да ми докладва на 27.03.2017 г. – нещо, което тя не изпълни, а вместо това е подала сигнал в прокуратурата.

В течение на повече от месец, чрез различни канали г-жа Стоименова организира масиран натиск върху мен да не бъде сменяна от поста, който заема – заплаха, каквато не е съществувала.

Държа да отбележа, че ИАЛ е второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на здравеопазването и всеки министър на здравеопазването има ясни правомощия по закон, съгласувано с министър-председателя, да определя директора. Нормативно задължение на директора на ИАЛ е да назначава заместник – директора само след съгласуването му с министъра на здравеопазването.

Призовката от Софийската градска прокуратура получих един ден след като МЗ официално оповести на сайта си, че вследствие съвместните проверки с Националната здравноосигурителна каса и Националната агенция по приходите за изкупваческата търговия с дефицитни медикаменти, сигналите за недостиг на лекарства са намалели с около 70 процента.“

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития