Новини - България

Д-р Хасърджиев: Заплатите не са панацея, но без тях надзорниците в НЗОК вършат самодейност
Прочетена: 602 пъти

Има логика да се обсъди вариaнт, при който представителите на синдикатите, работодателите и пациентите в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да получават някакви възнаграждения. Трудът им е изключително отговорен, а те работят изцяло на доброволни начала, което не отговаря на ангажиментите, с които са натоварени.

 

С тези думи председателят на Националната пациентска организация (НПО) и бивш неин представител в надзора на НЗОК в два поредни мандата д-р Станимир Хасърджиев коментира пред Redmedia последното решение на надзорниците да инициират законодателни промени, които да им позволят да взимат заплата за труда си (с изключение на представителите на държавата).  

"Съгласете се, че в момента това е доброволен труд. Четиримата представители на държавата получават заплати за позициите, които заемат в държавната администрация. При останалите това не винаги е така и не е задължително, защото организациите имат право да излъчат човек, но дали той е на заплата при тях или е просто доброволец, това по никакъв начин не е регламентирано", описа проблема д-р Хасърджиев.

По думите му работата на надзорниците в НЗОК е тежка и сериозна, защото всички заедно и всеки поотделно поема отговорност за милиарди от парите на гражданите. Понякога документацията, с която трябва да се запознаят преди заседание, е в обем от около 500-1000 страници, което изисква не само време, но и внимателно преглеждане на детайлите.  

"Слагате си подписа под 3 млрд. лв., става грешка с една нула и вие носите отговорност пред държавата, пред гражданите и пред съдебната система. Така се появява въпросът защо някой да стои и да върши толкова отговорна работа за 3 млрд. лв., без да получава възнаграждение. Наистина е нелогично. Това е може би единствената известна на мен институция с толкова отговорна дейност, която да е оставена на добрата воля на хората, излъчени от съответните организации", каза Хасърджиев.

Според него, обмислянето на вариант за възнаграждения би трябвало да е обвързано с по-сериозен ангажимент на самите надзорници - и като време, и като дейност, която извършват в Надзорния съвет. По този начин ще отпаднат опасенията, че членовете на надзора подсигуряват финансовия си интерес по съмнителен и неморален начин, а от друга – ще ги накара действително да изпълняват всички свои задачи и ангажименти към институцията НЗОК.

"Много често се случва, например, Надзорният съвет да не проведе заседание, защото няма кворум. И няма сила на света, която да задължи хората да идват на заседания. Въпросът не е дали да се дадат едни пари или не, а как този Надзорен съвет да върши по-стойностно работата си и да може обществото да упражнява някакъв контрол върху дейността му. В момента всичко е една самодейност. Не казвам, че заплатите са панацея и ще решат проблемите на надзора, но сега група хора на добра воля взимат решения за неща, които касаят бита на хиляди български граждани и милиарди от нашите пари", категоричен е д-р Хасърджиев.

По информация на Redmedia на този етап предложението все още не е стигнало до Народното събрание. Това е и причината депутатите да се въздържат от коментари по темата.

 

Автор на идеята е представителят на КНСБ в надзора д-р Иван Кокалов, но той също отказа подробности, тъй като е в Брюксел на заседание на Европейската комисия.

 

За да се реализира решението на НС на НЗОК, са необходими промени в Закона за здравното осигуряване, които да създадат правно основание за изплащане на възнаграждения на членовете на надзора в НЗОК. Размерът на заплатите и финансовото им обезпечаване ще бъдат въпрос на допълнителни дебати и нормативни промени.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития