Новини - България

Д-р Хасан Адемов: Eдва ли ще има промени в здравноосигурителния модел - предстои година на избори
Прочетена: 129 пъти
Снимка: Pixabay.com

"Все още никой никъде не е видял предложенията за промени на здравното министерство, но от това, което се чува в публичното пространство следва изводът, че не става въпрос за нов модел, а за привнасяне на елемeнти на застраховане в осигурителния модел, който имаме сега".

 

Така депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов коментира идеите на здравния министър Кирил Ананиев за промени в системата, които предстои да бъдат представени на кръгла маса на 26 септември. По неговите думи, управляващите от една страна са заявили в управленската си програма, че няма да вдигат данъците, но от друга предлагат  допълнителна застраховка от 12 лв., което по същество представлява доплащане, без обаче да е ясно за какво.

 

"Говори се за нов контрольор - пациентът. Говори се и за покриване до 700 лв. на стойността на клиничните пътеки с доплащане над тази сума. Тезата е, че на пациента ще бъде отредена ролята да контролира средствата за здравеопазване - тези 12 лв. допълнителна застраховка или сумата над 700 лв. Преди да стане това обаче трябва да си дадем отговор на въпроса достатъчно добре ли използваме наличните инструменти за контрол и дали са достатъчно надеждни те, за да дадат резултат преди да са се появили пробойните, както обичаме да казваме", подчерта д-р Адемов. 

 

Според депутата от ДПС има още едно обстоятелство, което не трябва да се подценява и пренебрегва - това са предстоящите избори през следващата година за Европейски парламент и за органи на местната власт. 

 

"Това е един много съществен момент, защото едва ли управляващите ще предприемат непопулярни мерки в навечерието на два избора. Знаем, че мисленето на управляващите по принцип е мандатно, ето защо надали те ще се решат на такива промени  точно в изборна година", каза д-р Адемов. 

 

По неговите думи буди недоумение и това, че до този момент никой от управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" не е изразил публично позицията си за предстоящите промени. 

 

"Министерството на здравеопазването е оставено само да се справя с провеждането на мерки, насочени към по-добро здравеопазването и аз искам да го поздравя за куража. Не се вижда то да има политическа подкрепа, засега. Дотук е ясно, че ни се предлага по-скъпо здравеопазване и малко по-добро, може би", посочи депутатът.    

 

Невена ПОПОВА

 

         

Коментари

март 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития