Новини - България

Д-р Глинка Комитов: Няма спестени 15 милиона от идентификатора
Прочетена: 570 пъти

Поне шест месеца са необходими, за да се отчете истинският резултат от въвеждането на системата за пръстова идентификация в болниците. Това обяви управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Глинка Комитов след днешната среща в Министерството на здравеопазването, на която представители на правителството, болничния сектор и неправителствени организации обсъдиха бъдещата съдба на т. нар. пръстови отпечатъци.

"Недостатъчен е този период от два месеца, в който е работила системата. Не наблюдаваме нито редуциране на хоспитализациите, нито икономически ефект за този малък период", коментира д-р Комитов.

По думите му той самият никога не е предоставял подробни данни за финансовия резултат от въвеждането на пръстовите отпечатъци в лечебните заведения, нито се е подписвал под документи, съдържащи такава информация.

"Няма спестени 15 млн. лв. Тези данни бяха за първите 15 дни на ноември и те са верни тези данни, които ги даде министър Москов, но това са едни ежедневни отчети, от които не можем да направим обобщение дали действа или не и какъв ефект има от идентификатора. Както са верни и данните на сегашния министър Илко Семерджиев, защото те са на по-голяма база. Най-верните данни ще бъдат след шест месеца", категоричен беше управителят на НЗОК. 

Според Комитов, за да се реши бъдещата съдба на системата за пръстова идентификация в болниците, по-добре е да се изчака окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС), вместо да се изтеглят жалбите, с които се атакуват "отпечатъците".

 

Един от най-сериозните мотиви за отпадането им е техническият хаос, който може да настъпи, ако Наредбата за достъпа до медицинска помощ остане в сегашния си вид, предупреждава още Глинка Комитов.

"Това означава, че ще трябва да въведем регистрационната система и в извънболничната помощ, защото така е записано в наредбата. Започнем ли този процес обаче, към системата ще се насочат 38 млн. записи и тя няма да издържи технически. За сравнение сега имаме едва около 2 млн. хоспитализации в болниците", коментира управителят на касата

По думите му не по-малко важен е и финансовият проблем, който може да възникне, ако пръстовите отпечатъци трябва да се въведат и в извънболничната помощ. По изчисления на здравната каса за целта ще трябва да се закупят между 25 и 30 хил. устройства, като всяко едно, заедно с включения към него софтуер, струва близо 1 000 лева. Това означава, че системата и по-конкретно личните лекари и специалистите, ще бъдат натоварени с допълнителни разходи от поне 25-30 млн. лева.

 

Очакват се също опашки пред кабинетите и нова вълна на неодобрение, заради напрежението, което ще възникне между лекари и пациенти.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития