Новини - България

Д-р Гергана Николова: Родтелите да носят отговорност, ако детето им не е ваксинирано срещу HPV и се разболее
Прочетена: 181 пъти

Национална, експертна, неправителствена коалиция за действаща превенция на заболяванията, свързани с човешкия папилома вирус (HPV), създадоха изтъкнати специалисти в областта на вирусологията, онкологията, педиатрията и общата медицина, подкрепени от Световната здравна организация, Националната мрежа на децата и Портал на пациента. 

 

Данните сочат, че в България всеки ден умира една жена от рак на маточната шийка (HPV), а 44 жени се диагностицират с HPV. Страната ни е на трето място в Европа по заболеваемост и на четвърто по смъртност от този тип рак, който се причинява от HPV. Съществува ефективна профилактика – ваксина срещу HPV, но ваксиналното покритие в България е едва 3%, въпреки че ваксината е безплатна за момичета на 10-13 години.

 

Същевременно СЗО e подела инициатива до 2030 г. 90% от момичетата по света да получат ваксина срещу HPV.

 

Вирусологът проф. Радка Аргирова нарече учредяването на Коалиция HPV историческо събитие за България. Тя обърна внимание, че от съществуващите над 200 типа HPV, високорискови за ракови заболявания са 14 от тях, като най-канцерогенни са HPV16 и HPV18. А гинекологът доц. Илия Карагьозов бе категоричен, че над 90% от населението се среща с вируса поне веднъж в живота си, тъй като HPV се предава по полов път, при което хората рискуват да се разболеят от над 10 вида рак, сред които рак на маточната шийка, на вулвата, на пениса, на ануса, на орофарингса и дори на белия дроб. 

 

Онкологът д-р Антоанета Томова подчерта, че „в България свързаните с HPV над 10 онкологични заболявания се откриват често в напреднали стадии, а тогава лечението е много трудно или невъзможно. Затова трябва да насочим усилията си към профилактиката“.

 

„Съществуват три вида борба с HPV преди да се появи раково заболяване – първична профилактика с ваксина, вторична профилактика чрез диагностични методи за откриване на предракови състояния и нацинални скринингови програми. За съжаление профилактиката е оставена на инициативата на хората, вместо да се прави целенасочен национален скрининг. За да не допуснем развитие на рак, трябва да осигурим достатъчно ваксинално покритие, да се финансира национална скринингова програма и да се обучат гинеколозите в диагностиката“, подчерта проф. Карагьозов.

 

„В България не липсва капацитет на специалистите. Просто е занемарено общественото здраве като политика. Трябва да се променят нагласите на здравните власти и вместо 70% от парите за здраве да се влагат за лечение, да отиват за профилактика. За елиминирането на HPV е необходима широка информационна кампания и сексуално образование на децата, за да пожелаят те самите да се ваксинират и да настояват за това пред родителите си“, заяви представителят на офиса на СЗО за България доц. Михаил Околийски. 

 

„Педиатричната асоциация изпрати становище до Министерството на здравеопазването да се разшири обхвата на Националната програма за ранна профилактика на рака на маточната шийка. Така безплатни ваксини да получават не само момичетата, но и момчетата, защото те също са носители на инфекцията, а и потърпевши от нея. А възрастовият диапазон да се разшири и стане от 9 до 18 години“, съобщи доц. д-р Йорданка Узунова.  

 

Родителите, които отказват да ваксинират децата си за HPV, да подписват декларация, която да остава в медицинското досие.

 

„Така да поемат персонална отговорност, ако децата им се разболеят от раково заболяване. Сигурна съм, че по този начин отказите ще станат много по-малко“, предложи общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. 

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития