Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Д-р Гергана Николова: HPV е най-често предаваната сексуална инфекция
Прочетена: 247 пъти

Човешкият папилома вирус (HPV) е най-често предаваната сексуална инфекция. Човешкият папилома вирус е вторият по честота инфекциозен агент, след Helicobater pylori и преди вирусите на хепатит B и С, който причинява рак. При жените HPV инфекцията може да предизвика рак на маточната шийка, вагината и вулвата,  а при  мъжете - рак на пениса. Както при мъжете, така и при жените HPV инфекцията може да доведе до рак на устата, гърлото, ануса и ректума. Определени HPV типове могат също така да причинят генитални брадавици и при двата пола. Това обяви на пресконференция по повод Международния ден за повишаване на осведомеността за човешки папилома вирус общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. Събитието е част от инициативата „Имунотерапията: от превенция до лечение”. Организатор е фармацевтична компания MSD, а инициативата има за цел да предостави актуална информация за лечението на онкологичните, инфекциозните и ваксинопредотвратими заболявания, както и за напредъка на съвременните имунотерапии.

 

В България ракът на маточната шийка, свързан с HPV вируса, е второто най-често злокачествено заболяване при жените на възраст от 15 до 59 г., коментира д-р Николова. Според статистиката всеки ден от него в страната ни умира по една жена. Честотата на новооткритите случаи на рак на маточната шийка, свързан с HPV инфекция, за периода 1981-2013 г., се е увеличила почти трикратно.

 

Важно е да се знае, че заразяването с HPV става при сексуален контакт: вагинален, орален, анален, каза още д-р Николова. Тъй като вирусът е сравнително високоустойчив на условията на околната среда, инфекция може да настъпи и при контакт кожа с кожа.  Използването на презерватив намалява значително шанса за заразяване, но не предпазва напълно.

 

Д-р Николова обясни, че някои видове рак и заболявания, свързани с HPV, са ваксино предотвратими. Най-добрата превенция срещу рак на маточната шийка си остава ваксинацията преди началото на половия живот и редовните профилактични прегледи след започване на сексуални контакти. Добре е родителите да са информирани за методите на първична профилактика, за да предпазят децата си от евентуална инфекция с вируса. Ваксините срещу HPV са с изключително висок индекс на ефикасност и безопасност. С Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в България се осигурява безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст. Всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, следва да се обърне към личния си лекар и да получи повече информация на сайта на Националната програма - http://hpv-vaccine.bg.

 

***
4 март е обявен за Международен ден за повишаване на осведомеността за HPV през 2018 г. от International Papillomavirus Society (IPVS).

Коментари

януари 2022

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития