Новини - България

Д-р Даниела Дариткова: Надявам се здравната карта да не бъде атакувана в съда
Прочетена: 278 пъти
Снимка: pixabay.com

"Надявам се, че процедурата за Националната здравна карта е изпълнена коректно, за да не бъде атакувана в съда". Това заяви в ефира на БНТ председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването д-р Даниела Дариткова.  

 

По нейните думи очакваният ефект от въвеждането на картата е, че в региони, където е ясно, че има достатъчен брой легла, няма да се откриват нови лечебни заведения. 

 

Д-р Дариткова изрази още мнение, че начинът, по който се е развивал нашият модел на здравеопаване е довел до дисбаланс между извънболничната  и болничната помощ. Също така се е допуснало безконтролно разрастване на лечебните заведения. 

 

"Използваемостта на наличния фонд за миналата година е около 64%, а през 2017 г. е премината психологическата граница от 2 млн. броя хоспитализации, те са достигнaли 2 450 000", цитира конкретни числа председателят на парламентарната здравна комисия.

 

По нейните думи, в търсенето на баланс, освен всичко друго, усилията ще трябва да бъдат насочени и към профилактика, а новият здравноосигурителен модел ще трябва да отговори на всички предизвикателства, за да бъзе преодолян дисбалансът. Според д-р Дариткова новият модел ще бъде представен през септември.  

 

Помолена да коментира темата за оставката на управителя на Националната здравоноосигурителна каса проф. Камен Плочев, д-р Дариткова обясни, че неговото писмо до Надзорния съвет на касата предстои да бъде разгледано в здравната комисия, след което тя ще излезе със становище. Председателят на комисията припомни, че последната дума за съдбата на проф. Плочев като управител на касата и евентуалния избор на нов управител ще зависи от волята на народните представители.     

 

      

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития