Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Интервю -

Д-р Борислав Димитров: Все повече хора осъзнават необходимостта от превенция
Прочетена: 475 пъти

Д-р Борислав Димитров е специалист по медицинска онкология от Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания (СБАЛОЗ) в столицата. Вчера той участва в акция по залесяване на Борисовата градина в София. Инициативата, която се проведе под надслов „Здравето на природата е твоето здраве“, има за цел да привлече вниманието на обществото върху необходимостта от превенция дни преди Месеца за борба с рака на белия дроб - ноември.   


 

Д-р Димитров, какви са впечатленията ви за отношението на българина към собственото му здраве - има ли повишен интерес към профилактични прегледи, можем ли да говорим за изразено проактивно отношение на хората по отношение на превенция?

 

- Да, категорично има промяна в добра посока. През последните години все повече хора търсят възможност за профилактичен преглед и проявават активност. Повече станаха и младите хора, които поемат сами инициатива и се грижат за здравето си.

 

Какво показва практиката в СБАЛОЗ по отношение на диагностицирането на рака на белия дроб. В кои стадии най-често се поставя диагноза?

 

- За съжаление, в повече от 60%  от случаите, може дори в 70%, това се случва в късните стадии - трети и четвърти, когато възможностите на медицината са ограничени. Ако диагнозата се постави в начален стадий - първи или втори, може да се приложи хирургично лечение, към него може да се добави лъчетерапия, колкото стадият е по-напреднал, толкова по-малко методи можем да приложим в пълен обем. Затова винаги подчертаваме, колко съществено е хората да търсят консултация и  съвет навреме. И това важи за всички ракови локализации.

 

Тъй като тема на нашия разговор е ракът на белия дроб, естествено е да Ви попитам какви са основните препоръки за превенция на това злокачествено заболяване?

 

- Много хора ги знаят, но въпреки това не ги спазват. Затова ще припомня, че не трябва да забравяме за вредата от тютюнопушенето - активно и пасивно, както и за ползата от чистия въздух - разходки на открито, в парка, в крайградските зони, навсякъде, където въздухът е чист и няма запрашеност. На второ място са валидни общите препоръки за здравословно хранене, за достатъчно сън и почивка, за избягване на силния стрес. 

 

Известно е, че в 25% от случаите ракът на белия дроб протича безсимптомно в ранните стадии. Кое е препоръчителното поведение, което може да допринесе за ранно откриване на болестта въпреки това?

 

- Да, понякога ракът на белия дроб се открива случайно на рентгенова снимка, направена по повод на съмнение за бронхопневмония, например. Хора, които често боледуват от белодробни инфекции или имат близки родственици, починали от рак на белия дроб трябва да бъдат особено внимателни. Същото е валидно за работещите в среда с вредности и за пушачите, разбира се. Винаги е от полза те да потърсят лекаря си за преглед, който може да отхвърли или потвърди наличието на раково заболяване.

 

Промени ли се съществено медикаментозното лечение на заболяването през последните години?

 

- Да, напредъкът в лекарственото лечение на злокачествените заболявания е съществен, той е характерен и за рака на белия дроб. Вече имаме на разположение такива групи медикаменти като моноклоналните антитела, тирозинкиназните инхибитори, напоследък все по-бързо в лечебната практика навлизат и имунотерапията. Пример в това отношение е противотуморната имунотерапия с PD - L1 лекарства.  Всички тези открития, наред с възможностите за генетично профилиране на тумора, откриха пътя на таргетните терапии и на персонализираните терапии. А това не само разшири избора на лекуващите лекари, но и създаде предпоставка за значително увеличаване на преживяемостта  на тези пациенти.

 

И тъй като водим нашия разговор в навечерието на Световния месец за борба с рака на белия дроб - ноември, какъв съвет бихте дали на всички, които все още не могат да победят страховете си и да се прегледат?

 

- Преди всичко ще ги посъветвам да не отлагат прегледа при лекар и да знаят, че нашите лечебни заведения разполагат с всичко необходимо за бърза и точна диагностика, както и за качествено  съвременно лечение и наблюдение. За всички столичани само ще припомня, че Столична община редовно организира кампании за профилактични прегреди и те могат да се възползват от тях.  

 

Невена ПОПОВА

Коментари

декември 2021

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития