Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Д-р Ангел Кунчев: Сезонът на грипа наближава, подгответе се
Прочетена: 223 пъти
Снимка: Pixabay.com

Все още не можем да говорим за повишена циркулация на грипни вируси, но сезонът на заболяването наближава и хората трябва да бъдат подготвени. Това заяви пред Redmedia главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по повод информацията на Министерството на здравеопазването за епидемичната обстановка в страната, в която е отбелязано леко повишение на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания през последната седмица. Регистрираните нивата на заболеваемост са 30,49 на 10 000 души срещу 27,44 на 10 000 за предходната седмица. 

 

"Това повишение няма характер на тенденция, дори нива от порядъка на 100 заболели на 10 000 души се приемат за нормални, но трябва да отчитаме факта, че в предстоящите месеци ситуацията ще се промени", обясни д-р Кунчев.

 

По неговите думи е много важно хората навреме да се консултират с личните си лекари за възможността да се ваксинират с противогрипна ваксина. 

 

"Това важи в най-голяма степен за страдащите от хронични заболявания, които са най-застрашени от усложенията на грипната инфекция", подчерта главният държавен здравен инспектор.

 

Д-р Кунчев увери, че не очакват дефицит и сътресения в доставките на противогрипни ваксини, които вероятно ще бъдат в наличност в аптечната мрежа още в края на септември. Той припомни, че най-подходящото време за ваксиниране са месеците октомри и ноември. 

 

"България, както и останилите страни, преминават от 3-валентни към 4-валентни ваксини с включени два щама от тип А и два - от тип В, защото те осигуряват най-адекватно защита", добави д-р Кунчев.

 

По неговите думи в процес на подготовка е национална програма за превенция на грипа, коятао предвижда всички възрастни над 65 години да имат право на безплатна противогрипна ваксина.  

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юли 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития