Новини - България

Д-р Ангел Кунчев: Грипът тази година дойде изненадващо рано. Вече е късно за ваксина
Прочетена: 487 пъти

Грипната вълна тази година дойде изненадващо рано, като в нея преобладава щамът „Хонконг”. Около 90% от новорегистрираните случаи са свързани именно с този щам. Обикновено грипната вълна се проявява най-силно в края на януари, каза в сутрешния блок на бТВ „Тази сутрин” главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му изключително високи са нивата на заболеваемостта в Хасковско, Пловдивско и Габровско.

 

„Хонконг” – A(H3N2), е „класически тип грип”. Клиничната картина е позната – остро начало с температура, главоболие, болки и обща отпадналост. Хората остават на легло по 3-4 дни. Препоръката на лекарите е болестта да не се изкарва „на крак”. По думите на д-р Кунчев ден преди да се разболеем, вече предаваме вируса и в стая с други 9 души ще заразим поне трима от тях.

 

Децата са особено рискова група, защото заразени частици, напуснали тялото на болен човек през кихане, кашляне, дишане и говорене, могат да полепнат по играчки и други повърхности, които най-малките пипат. Затова ако някой от възрастните вкъщи е с грип, трябва да се отделя допълнително внимание на хигиената.

 

Д-р Кунчев посочи, че при млад и здрав организъм не е задължително да се ходи на лекар заради грип, но все пак това си остава сериозно заболяване, от което могат да последват различни усложнения в дихателната, сърдечната или нервната системи.

 

Според главния държавен здравен инспектор, вече е късно да се поставя ваксина срещу грип.

„При започваща епидемия ние нямаме време да създадем имунитет, защото са необходими 20 дни”, каза той.

На пазара има два противогрипни препарата, които са много ефективни, ако приемът им бъде започнат в първите 48 часа. Докато няма съпътстваща бактериална инфекция, каквато може да установи само лекар, „за антибиотиците въобще няма място” и даже може да навредят, категоричен е д-р Кунчев.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития