Новини - България

Д-р Ангел Кунчев: Четиривалентните ваксини осигуряват пълна защита срещу грип
Прочетена: 163 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Очаква се през този сезон да ни атакуват грипните вируси от тип А "Мичиган" и "Хонгконг". Това сочат прогнозите на спецалистите, които отчитат разпространението на грипната инфекция в южното полукълбо, които по правило се разпространяват в северното през късната есен и зимата. Това стана ясно от думите на главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по време на пресконференция по повод Европейската информационна кампания за грипа. 

 

"По информация на колегите ни от Австралия, които водят много точна статистика при тях, грипната инфекция е била причинена в около 60% от случаите от "Хонгконг" и в 40% от "Мичиган" и някои вируси от линия В. "Мичиган" много прилича на познатата ни "Калифорния", те са от една линия. Приема се, че само А вируси могат да развият епидемия. През последните години бе доказано, че преди и след него в 30% - 40% от случаите се появяват и вируси от типа B. Част от фирмите приеха този факт и започнаха да произвеждат 4-валентни ваксини срещу двата основни А щама и при 2 щама B от двете линии "Виктория" и "Магата". Тези ваксини осигуряват пълен спектър на защита", каза д-р Кунчев.

 

Бременните жени са една високорискова група и те трябва да бъдат убедени, че ваксината предпазва тях и детето им в първите месеци след раждането, стана ясно на пресконференцията. Новородените имат изградена защита до 3-4 месечна възраст, а според препоръките на Световната здравна организация (СЗО) децата на възраст между 6 и 59 месеца са по-податливи на инфекцията  и също трябва да се ваксинират.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития