Новини - България

Д-р Ангел Кунчев: Ако се докажат фиктивни имунизации, ще искаме прекратяване на договора с НЗОК
Прочетена: 426 пъти
Снимка: Стоп кадър - БНТ

Ако се установи, че в Пазарджик има деца, които се водят имунизирани само по документи, ще бъде наложена санкция на общопрактикуващия лекар и Министерството на здравеопазването ще поиска от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да прекрати договора с джипито. Това обясни в сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му в момента се взимат кръвни проби от децата, за които се твърди, че са имунизирани срещу морбили от същата практика в Пазарджик и ако не се намерят антитела, ще се пристъпи към санкции.  

„Морбилният вирус е в състояние да ви зарази за буквално няколко минути, ако нямате имунитет. Явно е, че той трудно намира неимунизирани лица в България, затова и толкова трудно се разпространява. Но пък е факт и това най-много ме притеснява, че вероятно има и ние ще се опитаме да го докажем, деца с вписани имунизации, които реално не са направени. Защото да заболее дете имунизирано преди няколко месеца или преди година-две теоретично е възможно, но е 1:1000. Реално, в една практика, както в Пазарджик, от 4 деца трите да са имунизирани и заболели, за мен е абсолютен показател, че тези имунизации са фиктивно написани, което от гледна точка на закона е първо чисто документално престъпление, и второ – от морална гледна точка невероятно престъпление да излъжеш и обществото, и майката, която вероятно знае за какво става въпрос, и да не изпълниш задълженията си“, коментира д-р Кунчев.

Той добави, че ако здравните власти са знаели за пропуснатите ваксини, са щели да се опитат да обхванат децата в допълнителните имунизационни кампании. Така например, преди месец в подобна кампания са обхванати над 1800 деца. За децата, които се водят имунизирани обаче на документ, властите няма как да знаят и да ги издирят, обясни здравният инспектор.

 

Той определи поведението на личните лекари, които правят фиктивни имунизации, за изключително рисково и опасно за населението.

„Това е страшно. Едно е да не можеш да намериш детето. Едно е да имаш затруднения. Едно е да си го търсил и да не си го намерил, защото имаме много такива случаи на деца, придружаващи родителите си в чужбина, особено в ромското население. Но съвсем съзнателно да напишеш че е изпълнена имунизацията и нищо да не си направил, наистина е престъпление“, заяви д- Кунчев.

До момента, за период повече от 3 месеца, в България има 124 случая  на морбили, като не всички от тях са потвърдени. Главният държавен здравен инспектор обясни, че на фона на съседните ни държави, в които има хиляди заболели, не може да се каже, че у нас има епидемия от морбили. Ниската заболеваемост тук се дължала на високия имунизационен обхват на населението. Данните сочат, че 30-40% от заболелите са бебета под имунизационната възраст. Затова и ще се обсъди възможността за сваляне на възрастта за имунизация срещу морбили.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития