Новини - България

CЗО ще подкрепя страната ни в областта на ваксинопрофилактиката
Прочетена: 106 пъти
Снимка: Redmedia.bg; На снимката: Д-р Скендер Сила, ръководител на офиса на СЗО за България

В процес на подготовка е ново двугодишно споразумение за сътрудничество между българското Министерство на здравеопазването (МЗ) и Световната здравна организация (СЗО), като в него ще бъде застъпена и ваксинопрофилактиката. Това съобщи на пресконференция днес по повод Европейската информационна кампания за грипа д-р Михаил Околийски, експерт в офиса на СЗО за България. По неговите думи е изключително важно хората да чуят посланията на кампанията, защото грипът може да бъде и смъртоносно заболяване. Щетите от него далеч  надхврълят индивидуалните и имат и икономически последици, отбеляза д-р Околийски. В допълнение той поясни, че след като миналата година кампанията е била посветена на имунизациите срещу грип на медицинските работници, тази година фокусът е насочен към възрастните хора над 65 години и този избор е напълно обясним, тъй като това е една от най-рисковите групи.

 

СЗО призовава страните да постигнат имунизационен обхват от 75% във всички възрастови групи и да обърнат много сериозно внимание на възрастните хора, защото при тях протичането обикновено е тежко и води до сериозни усложнения, стана ясно от думите на д-р Скендер Сила, ръководител на офиса на СЗО за България.

 

"В специален доклад от 2012 г. СЗО дефинира приоритетните групи, при които следва да се прилага противогрипна ваксина. Това са бременните жени, децата в ранна възраст - над 6 месеца, възрастните над 65 години, хората с хронични заболявания - сърдечно-съдови, белодробни, метаболитни, бъбречни, както и с имунодефицитни състояния. Към тази група спадат здравните работници поради това, че са изложени на по-висок риск в рамките на професията си", каза д-р Сила.

 

Експертите, участващи в пресконференцията бяха единодушни, че единствено ваксината, поставена в началото на сезона, през месеците октомври и ноември, осигурява ефективно предпазване от грипната инфекция и призоваха хората да не пропускат тази възможност.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития