Новини - България

COVID-19 у нас: Нови 19 заразени и четири смъртни случая
Прочетена: 123 пъти
Снимка: Министерски съвет

През последните 24 часа са регистрирани 19 нови случая на новия коронавирус COVID-19 у нас, като деветима с в болница. Разпределението им по градове е следното: 14 в София, четирима в Стара загота и един в Благоевград. Това обяви на редовния сутрешен брифинг председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски. Общо заразените в страната стават 695 случая (мъже и жени), като активните са 581, а хоспитализираните са 194 души. Засегнатият медицински персонал вече е 37 души. Последният случай е на акушерка на 43 години от Спешна помощ в София. Излекуваните са вече 81 души (55 мъже и 26 жени на средна възраст 47 г.). Новите случаи са 10 - осем мъже и две жени. Починалите са вече 35, като новите смъртни случая са четири.

 

Ген. Мутафчийски обяви, че Посолството на САЩ в България е дарило на страната ни 6500 PCR теста.

 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че в Банско до момента са изследвани 334 души. От тях са открити 28 положителни на вируса (8,4% от изследването). От тях с активна инфекция са само трима души (0,9%), с изкарана инфекция в рамките на един-два месеца преди това са 17 души (5,1%) и със сравнително скоро изкарана инфекция са 8 души (2,4%).

 

"Фактът, че около 8% от изследваните лица са имали среща с вируса, къде по-скоро, къде по-отдавна, означава само едно - че ние не можем да спрем циркулацията на вируса, но успяваме да я задържим под контрол, така че това разпространение да бъде на най-ниска цена - с най-малко жертви, с възможност за приемане на всички нуждаещи се и оказване на медицинска помощ на всеки един от тях", обясни доц. Кунчев.

 

Изследванията в Банско ще продължат и когато се изследва почти 50% от населението на града, резултатите ще бъдат обобщени.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития