Новини - България

COVID-19 у нас: 53 нови случая, един от пациентите с прелята кръвна плазма е починал
Прочетена: 995 пъти
Снимка: Министерски съвет

За последните 24 часа са регистрирани нови 53 случая на новия коронавирус COVID-19 в България, като 25 от тях са в болница. Това обяви председателят на Националния оперативен щаб и началник на Военномедицинска академия (ВМА) ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски. Общият брой на заболелите в страната става 1811. Хоспитализираните в лечебно заведение са 353, от които 38 са в интензивни отделения,

 

Разпределението на новите случаи по области е както следва: София - 19, Ямбол - 12, Пазарджик и Плевен - по 5, Перник - 4, Бургас - 3, по 2 в Благоевград и Враца, Кюстендил - 1.

 

Инфектираните предствители на медицинския персонал са вече 192 души като е регистриран един нов случай.

 

Излекуваните към момента са 384 души с 24 нови случая. Починалите се увеличават на 84 души, с 2 нови смъртни случая за денонощието.

 

Единият от пациентите, на които беше прелята кръвна плазма във ВМА, е починал. Той е бил с придружаващо заболяване левкемия. Другият пациент вече е в добро състояние. От два дни е екстобиран. Контактен е, адекватен е, храни се и поддържа добри стойности на кислородния анализ.

 

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обясни, че за момента преливането на кръвна плазма при пациенти с коронавируса се прилага само във ВМА. В момента в Националния център по трансфузионна хематология се оборудва лабораторията за кръвна плазма от пациенти с COVID-19, така че да няма никакъв риск.

 

"Така че, в момента, в който Националният център по трансфузионна хематология започне работа, болниците ще имат възмжност да искат такава замразена плазма от съответната кръвна група", каза доц. Кунчев.

 

Проф. Асен Балтов, директор на "Пирогов", допълни, че 91 от пациентите и персонала на болницата, които са преболедували COVID-19, вече имат изградени антитела. Така реално тези хора могат, ако имат желание, да дарят кръвна плазма за лечението на други пациенти с вируса.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития