Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Четирима остават в ареста след спецакцията в онкоболниците, търсят се и други свързани лица
Прочетена: 92 пъти
Снимка: Pixabay.com

Специализираният наказателен съд остави в ареста четири от седемте лица, задържани при акцията в две онкоболници в края на миналата седмица. Това са соченият за ръководител на групата Милослав Пейков, Борислав Сотиров, Калоян Молалийски и Делян Донсузов. Според преценката на съда има опасност те да извършат ново престъпление, ако останат на свобода.

  

Магистратите постановиха мярка за неотклонение "домашен арест" за двете лекарки - д-р Небесна Балджийска, управител на частната онкоматологична болница "Йоан Павел" в столицата и д-р Зора Балджийска от същото лечебно заведение, които са майка и дъщеря, както и за фармацевтката Светлана Тюлекова от болничната аптека на онкологичната болница "Св. Мина" в Благоевград. Аргументите на спецсъда за тази мярка се основават на влошеното здравословно състояние на трите жени Д-р Зора Балджийска е съпруга на Борислав Сотиров, който остава зад решетките.   

 

На съдебното заседание в събота късно вечерта станаха известни и някои подробности за обвиняемите. 
 

Според спецпрокурорите Милослав Пейков се е срещал с лекари и медицински служители, от които е получавал лекарствата и е осигурявал търговията с тях. Д-р Зора Балджийска е изписвала и изнасяла лекарствата, предоставяла ги е на съпруга си Борислав Сотиров, а той от своя страна ги е предоставял на Милослав Пейков. Пейков се срещал и с фармацевтката на благоевградската болнична аптека - Светлана Тюлекова, която е изписвала и заменяла лекарствата, отпускани с протоколи от лекарски комисии. Пейков е бил задържан при приемане на белязани опаковки лекарства. Срещу него са повдигнати и обвинения за притежание на марихуана и оръжие без разрешително. 

 

„Разследването продължава и ви уверявам, че ще се достигне и до други лица, които са злоупотребявали с лекарства. На този етап не можем да кажем колко е присвоявала групата, но от фактурите, иззети от търговеца, считаме, че сумите са доста високи”, коментира Манолова", заяви наблюдаващият прокурор Лидия Манолова.

 

За престъпленията, които се твърди, че са извършили седемте задържани, законът предвижда от 3 до 5 години лишаване от свобода, а за ръководителя на организираната престъпна група - от 5 до 15 години. 

 

Решението на Специализираниея съд може да бъде обжалвано в 3-дневен срок.

Коментари

май 2022

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития