Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Check Point Cardio получи отличие за компания-новатор
Прочетена: 471 пъти
Снимки: Check Point Cardio

Check Point Cardio бе отличена за „Компания-новатор в използването на авангардни информационни и комуникационни технологични (ИКТ) решения“ в Конкурса „Наградите на БАИТ” за 2017 г. Призовете на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) бяха връчени на официална церемония, която се проведе на 27.02.2018 г. под патронажа на президента на България Румен Радев и под егидата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Наградата на компанията бе връчена на д-р Бойчо Бойчев, медицински директор и съсобственик на Check Point Cardio и Ружица Гугуловска, мениджър корпоративни клиенти и съсобственик на Check Point Cardio.

 

Check Point Cardio е единствената компания в Европейския съюз, предоставяща цялостна система за телемониторинг в реално времена ЕКГ и други жизненоважни показатели на човешкото тяло, като температура, пулс, кръвно налягане, дишане, активност, местоположение и др. Това дава възможност за ранна диагностика, проследяване и предотвратяване на усложнения и смърт вследствие на сърдечно-съдови заболявания. 

 

Компанията притежава телемедицински център за 24-часово наблюдение и диагностика на пациентите в реално време, с повече от 35 500 пациентски досиета.

 

„Днес сърдечната диагностика е или неправилна, защото е офлайн, или твърде скъпа и може да се намери само в частни луксозни болници. Освен това изисква твърде големи усилия, за да се получи - престой в болница и пътуване до болницата и обратно. В същото време Check Point е лесен за използване и при цена на нормалното посещение на лекар, позволява на пациента да продължи нормалния си начин на живот, докато е под наблюдение от системата, кардиолог и медицинска сестра. Т.е. пациентът получава грижа все едно е в болница“, каза Гугуловска.

 

Компанията разполага с уникален за Европа медицински сервизен център, собствен софтуер за обработка и визуализиране на медицински данни, управление на медицински услуги,собствен хардуер и силен R&D екип, медицински екип от 15 лекари и 40 медицински сестри, патенти за нова система за телемониторинг, сертификати за медицински изделия, система за пациентски електронни файлове със защитен сървър с всичките изображения и диагнози.

 

Check Point Cardio предлага всеобхватно решение за дистанционно наблюдение и диагностика на пациенти. Услугите на компанията се ползват от болници, правителства, частни компании, животозастрахователи и др. Телемониторингът има редица преимущества:

  • Намалява стреса и подобрява комфорта на пациента, тъй като остава в домашна среда;
  • Намалява броя на усложнения в постоперативния и следклиничния стадий;
  • Намалява обема работа и повишат ефективността на разходите на доставчиците на здравни услуги чрез намаляване на разходите за логистика, болничен престой, хирургична намеса;
  • Допринася за подобряване на общото здравословно състояние чрез услугите за тестване.

 

Ефективността на системата до момента отбелязва:

  • 76.7% - откриване на ново състояние по време на телемониторинг (нерегистрирано ритъмно нарушение, доказателство за исхемия);
  • 84.6%  -  модификация/промяна на терапията (защото е направена  нова диагноза или защото телемониторингът е разкрил, че предишната терапия е неподходяща/неефективна за настоящото състояние на  пациента);
  • 33,6% - спешна хоспитализация за състояние открито по време на телемониторинг, като средното време от откриване на критично състояние до хоспитализация е 2 часа.

 

Системата Check Point Cardio е въведена в много болнични и рехабилотационни институции в чужбина. Пилотни проекти са приключили или в момента се развиват в Германия, Холандия, Австрия, Гърция, Македония, Русия, УАЕ, Саудитска Арабия, Непал и др.

 

Допълнителна информация за системата Check Point Cardio може да се намери на:

Web.: www.checkpointcardio.com

FB: www.facebook.com/checkpointcardio


 

***

Сърдечно-съдовите заболявания остават водещата причина за по-голяма част от смъртните случаи по света и в България. Все повече хора със сърдечно-съдови заболявания като хипертония, състояние след прекаран инсулт, коронарна болест на сърцето и сърдечна недостатъчност живеят все по-дълго, благодарение на напредъка в медицината и същевременно изискват съответни грижи. Това е и причината тези заболявания да продължават да създават нарастваща тежест върху здравната система и икономиката на страната.

Коментари

юли 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития