Новини - България

Частните и общински болници се присъединяват към протеста
Прочетена: 507 пъти

Сдруженията на частните и общински болници, заедно с Българската болнична асоциация, призовават всички свои колеги, медицински специалисти и пациенти да вземат участие в планираните за следващата седмица лекарски протести.

 

"В амбицията си да стане господар на медиците министър Москов създаде хаос, непознат на здравната ни система до сега. (...) На това трябва да се сложи край. Не ни остава никаква друга възможност, освен да пристъпим към крайни мерки. Започваме подготовка за национални протестни действия", категорични са болничните организации в своята декларация.

 

Според тях "сегашната здравна политика от типа проба-грешка, насочена основно срещу лекарите, ще се отрази най-лошо на пациентите". Затова организациите не виждат друг шанс да се справят с растящия хаос в системата. Ето и конкретните им мотиви да излязат на протест:

 

С новата Национална здравна карта се отнема правото на пациентите да изберат болница. С нея ще се закрият работещи болници, ще бъдат лишени от работа доказани специалисти по критерии, създаващи само условия за корупция.

Въведените седмични лимити по дейности и закупуване на дейности по усмотрение на администрацията ще спрат достъпа на пациентите до медицинска помощ след изчерпването им, създавайки нови предпоставки за корупция и нерегламентирани плащания.

Намалените цени на НЗОК в редица дейности ще доведат до увеличение на плащания на пациентите и трупане на нови дългове на болниците.

Въведената забрана за инвестиции и утежнен режим на лицензиране ще забавят внедряването на нови технологии и методи на лечение пак във вреда на пациентите.

 

В края на днешния ден се очаква Българският лекарски съюз също да обсъди възможността за национални протести. Националният съвет на съсловната организация се събира от 13 ч. в киносалона на Военно-медицинска академия.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития