Новини - България

Частните болници се обявиха за демонополизация на здравната каса
Прочетена: 176 пъти
Снимка: Pixabay.com

Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) се обяви за пълна демонополизация на здравното осигуряване. В специална декларация то изрази удовлетворение от инициативата за реформа, подета от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Според представителите на частните лечебни заведения демонополизацията ще даде възможност на потребителят да избира измежду лечебните заведения, така и между предложенията на различни здравноосигурителни фондове, а лечебните заведения от своя страна също могат да избират с кои здравни фондове да имат договорни отношения.

 

От сдружението изразяват мнение с демонополизацията отпада необходимостта от административно ограничаване на медицинската помощ, съществуваща сега под формата на различни мораториуми, лимити, стандарти и други бариери пред достъпа на болните до лечебните заведения.

 

"Развитието на конкурентната среда ще даде силен стимул за повишаване на качеството на медицинската помощ и ще направи контрола върху разходваните средства много по-ефективен. Конкуренцията за избора на пациента е най-силния стимул за повишаване на частните и публичните инвестиции в човешките ресурси и в здравната инфраструктура.
Водещ мотив за здравно осигуряване на хората ще стане ползата от него, а не страхът от санкции. В кратки срокове страната ни може да започне да приема за лечение пациенти от други страни, вместо да ги изпращаме навън, както е сега"
, се казва в декларацията.

 

В документа се отбелязва, че пълната демонополизация на здравното осигуряване не е нещо нито ново, нито невиждано - това е пътят, по който вървят много други развити страни.

 

"По-малко от 10 години след като извърши аналогична реформа, Холандия стана страната с най-добро здравеопазване в Европа. Ние също можем да го направим. Като заявяваме своята позиция в подкрепа на реформите, ние декларираме, че сме готови да участваме активно в целия процес на подготовката и реализацията на новия модел на здравно осигуряване", заявяват от НСЧБ. 

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития