Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Бул Био произведе първите 244 опаковки хлорохин за лечение на около 2500 пациенти с COVID-19
Прочетена: 84 пъти

Министър-председателят Бойко Борисов заедно с председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски и с директора на болница "Пирогов" проф. Асен Балтов посетиха Бул Био - НЦЗПБ ЕООД, съобщават от правителствената информационна служба.

 

Директорът на дружеството д-р Румен Кофинов показа на премиера 244 болнични опаковки хлорохин, които са разработени и произведени от  предприятието. Той информира министър-председателя, че това количество лекарство ще стигне за лечението на около 2500 души, болни от COVID-19. Д-р Кофинов благодари на премиера, тъй като с негова помощ субстанцията за лекарството е внесена в България. Хлорохинът е издържал всички тестове и продуктът е освободен за употреба като още днес започват доставките по болничните аптеки в София. Разпределението е чрез Министерство на здравеопазването. Повече от 20 000 пациенти ще могат да бъдат лекувани с лекарствата в склада на Бул Био, тъй като страната ни разполага и с голямо количество дарения.

 

Премиерът Борисов възложи още днес да започнат доставките в цялата страна.

 

„Произвеждането на това лекарство е един безспорен успех. Това ни дава възможност за самостоятелно справяне на страната с този проблем“, заяви професор Мутайфчийски.

 

Той информира, че по указания на Националния оперативен щаб Дружеството на инфекционистите в България е разработило терапевтичните протоколи и е дало ясно и точно  указание на болниците за безопасно използване на лекарството.

 

Проф. Балтов заяви, че наличието на хлорохин, ще даде възможност на лекарите да лекуват чрез него пациенти, болни от коронавирус в леко и средно състояние.

Коментари

декември 2021

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития