Новини - В медиите

btvnovinite.bg: Онкоболни пациенти са в риск заради липса на лекарства
Прочетена: 265 пъти
Снимка: Pixabay.com

Пациенти са в риск заради липса на евтин медикамент. Вече два месеца той не се прилага в Онкологичния център във Враца, който лекува пациенти от цяла Северозападна България, съобщава бТВ. Проблемът обаче засяга цялата страна. Потърпевши в момента са над сто пациенти на онкоцентъра във Враца. Хората там са без золедронова киселина от май. Но проблемът е повсеместен и е от началото на годината. Причината е спрян внос на медикамента. На места са преминали на алтернативно, но много по-скъпо лечение.

 

Лекарството тушира метастази в костите, потиска болка, профилактира счупвания при онкоболни. Спирането й за кратко не е фатално, но не е желателно.

 

Според Националната пациентска организация държавата е длъжна да осигури лекарството у нас.

 

„В момента евтини лекарства, които са добре утвърдени в световната практика и са първа линия на терапия, просто липсват от българския пазар!!! За съжаление, с цената на човешки животи”, заяви д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация.

 

От Центъра за защита правата в здравеопазването алармираха, че по този начин през последните години от нашия пазар са изчезнали над 1500 лекарства.

 

Пред bTV здравният министър обясни, че са наясно с проблема, фирмата производител вече е вкарала количества от лекарството и че се водят и други разговори, за да се преодолее дефицитът.

 

Репортажът по темата гледайте на сайта на бТВ.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития