Новини - България

БСП сезира прокуратурата за източването на НЗОК
Прочетена: 65 пъти
Снимка: БСП

„В събота  управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев разкри как се управлява здравната ни система от управлението на Борисов и къде отиват парите на българските граждани. Д-р Дечев обясни, че има организирана система за отчитане на дейности, които са били в по-малък обем  или въобще не са извършвани. Също така, той поясни, че за едно лекарство за частна болница се плаща 7 пъти по-висока цена, отколкото  за държавна или общинска болница - ако едно лекарство е 150 лева за държавна или общинска болница,  за частна болница цената изведнъж  незнайно по каква причина скача 7 пъти и струва 1500 лева. Ние знаем причината – да се източва здравната каса”.

 

Това заяви заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев на пресконференция в централата на партията вчера.

 

Той коментира, че  това се случва заради лобистките текстове, вкарани от парламентарната група на ГЕРБ, които "узаконяват тази кражба на гърба на българските граждани".

 

„Ще сезираме прокуратурата да направи проверка в Министерството на здравеопазването във връзка с твърденията на д-р Дечев, защото според нас е налице организирана, координирана и извършвана с административна протекция кражба на здравните осигуровки на българските граждани. Това действие застрашава живота на гражданите, пациентите и влошава работата на лекарите и медицинския персонал”, каза Драгомир Стойнев.

 

"От самото начало БСП поставя всички въпроси, засегнати в интервюто на управителя на НЗОК, и във връзка с тях беше и внесеният преди няколко месеца вот на недоверие. Реформите, които се обещаваха в сферата на здравеопазването, моделът на управление и финансиране, електронната здравна система, както и търговете за продажба на медикаменти - нищо от това не е изпълнено вече три години и на практика ние стоим на едно място  с едни и същи проблеми, независимо, че се увеличават всяко година вноските и обществените средства за здравеопазване", добави проф. Георги Михайлов, народен представител от ПГ на "БСП за България".

 

По думите му БСП  от край време предлага регионализация на здравеопазването, тъй като Европейската комисия отчита, че смъртността от най-социалнозначимите заболявания у нас е заради това,  че 80% от болниците в страната се намират в 4 града в България.

Коментари

декември 2022

ПВСЧПСН
   
 

Събития

Няма събития