Новини - Свят

Британските болници са пред „хуманитарна криза“
Прочетена: 351 пъти

Британският министър на здравеопазването Джереми Хънт бе обвинен от опозицията, че се е скрил, след като „Червеният кръст“ на страната призова към справяне с надвисналата над болниците във Великобритания „хуманитарна криза“, пише The Independent, цитиран от „Фокус“.

„Правителството трябва да се засрами. То игнорира призивите за допълнителни средства за здравеопазването през зимата и сега пациентите си плащат за това“, заяви депутатът от Либерал-демократическата партия Норман Ламб. Според него „Джереми Хънт трябва да спре да се крие и да обяви незабавните мерки за справяне с кризата“.

Председателят на опозиционната британска Лейбъристка партия Джереми Корбин призова министър-председателя Тереза Мей да бъде изслушана пред парламента в понеделник за хуманитарната криза, пред която е изправена здравната система на страната, пише The Guardian.

 

Той поиска обяснение за това как правителството ще разреши проблемите.

„Кризата в нашата здравна система няма прецедент. Хората лежат на носилки по коридорите в очакване да бъдат прегледани“, заяви водачът на лейбъристите в Twitter.

По думите му болниците затварят врати, не могат да приемат пациенти, здравната система е пред пречупване.

„Но това не е криза, причинена от епидемия. Това е криза, причинена от правителството – криза, за която сме го предупреждавали“, добавя Корбин.

Британската лейбъристка партия поиска спешно 700 млн. лири за зимната криза, с която се е сблъскала здравната система на Великобритания.

 

По-рано директорът на Британския Червен кръст Майк Адамсън заяви, че са необходими допълнителни средства за здраве и социални грижи, за да може системата да издържи.

„Организацията е на предни линии, справяйки се с хуманитарната криза в нашите болници и спешни служби по цялата страна“, заяви той.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития