Любопитно -

Бракът предпазва от деменция, твърдят учени
Прочетена: 854 пъти
Снимка: Pixabay.com

Бракът може да подложи на изпитание здравия разум, но пък в напреднала възраст живеенето с партньор понижава риска от деменция, твърдят изследователи. Това сочи проучване сред повече от 800 000 души, резултатите от което са публикувани в Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry, съобщава БГНЕС. Повечето изследвани хора са от Швеция, но с достатъчно обекти от други страни, включително Франция, Германия, Китай, Япония, САЩ и Бразилия.

 

Данните показват, че продължителната самота през годините може да увеличи опасността от поява на Алцхаймер и други форми на деменция с 40%. Овдовяването след дълго съжителство носи 20% риск от психическо разстройство.

 

"Има сравнително добре установени ползи от брака за здравето", казва водещият автор на изследването Андрю Сомърлад, психиатър и изследовател в Лондон.

 

Констатациите важат и за двойки без брак, живеещи на съпружески начала. Не е констатирана забележима разлика между мъжете и жените и заплахата за здравето.

 

Тъй като изследването е било наблюдателно, а не е основано на контролиран експеримент - нещо, което учените могат да правят с мишки, но не и с хора - не може да се извлекат ясни изводи за причините и ефекта, уточняват учените.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития