Новини - България

Борисов: Да бъде създаден спешно медицински щит за действие срещу COVID-19 в Европа
Прочетена: 126 пъти
Снимка: Министерски съвет

Да бъде създаден спешно медицински щит за действие срещу COVID-19 в Европа, предложи министър-председателят Бойко Борисов в изказването си пред лидерите на Стратегическия форум в Блед вчера, съобщи правителствената информационна служба. Според българския премиер съгласно този медицински щит всички държави членки следва да реагират по различен начин при червен, жълт или зелен код. Борисов добави, че единният медицински протокол трябва да посочи как да функционират училищата и детските градини, дали се разрешават, или се забраняват спортните прояви в ЕС и по какъв начин.

 

„Всяка държава-членка е длъжна да осигури зелен коридор и трафик за тировете, за транспорта", избори още премиерът Борисов.

 

Той добави, че е необходимо да се подходи глобално и по отношение на защитните облекла, ваксините и медикаментите за справяне с новото заболяване. 

 

„Освен хилядите човешки животи, които загубихме, парите, които загубихме, работните места, които загубихме, ние загубихме най-важната битка – за психическото здраве на хората", заяви министър-председателят.

 

Борисов акцентира, че всеки човек се събужда с мисълта дали има сигурност. „Ние какво им казваме всеки ден – идва втора вълна, която ще е по-лоша от първата. Протести и бунтове в цяла Европа – защо? Защото не знаят има или няма, ние още спорим има или няма COVID-19", заяви Борисов.

 

„Няма по-добро място от ЕС", отбеляза още пред своите колеги българският министър-председател.

 

Той припомни и колко много работа е свършила Европейската комисия за справяне със социално-икономическите последици от пандемията.

 

„Но сме септември, идват зимните грипове. Има миграционна вълна. Има чудовищен спад на БВП в цял свят", добави Борисов.

 

Министър-председателят подчерта, че въпреки безпрецедентното предизвикателство, пред което е изправена и България, в страната ни продължава изграждането на всички ключови за региона и Европа проекти.

 

„А сме на най-трудното място – между Турция, Крим и Черно море", посочи министър-председателят Бойко Борисов.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития