Новини - България

Болно дете получава по-малко помощи от държавата, защото го гледа баба му, а не майка му
Прочетена: 226 пъти

Деветгодишно момче, родено с детска церебрална парализа (ДЦП) и с над 90% инвалидност, получава почти двойно по-малка месечна помощ от държавата, защото е гледано не от родителите си, а от баба си и дядо си. Така вместо полагащите му се средства от 930 лв. Ангел получава месечна помощ от 490 лв. Баба му Лиляна взима допълнително 200 лв., като личен асистент на детето. С тези средства от 690 лв. обаче трябва да живеят тримата, тъй като дядото е безработен, но заради специфичните нужди на детето всички пари отиват за него.

 

Нова телевизия търси Агенцията за социално подпомагане, за да разбере дали има възможност все пак Aнгел да получава парите, които му се полагат.

"Няма как да получат тези пари, законът е такъв. Осиновители и биологични родители – само те имат право да получават тази помощ", уточнява Снежана Митова, директор „Закрила на детето”, Елин Пелин.

С липсата на достатъчно средства започват и проблемите. Преди две години им спират тока, защото не успяват да го плащат. Включват се незаконно към мрежата и така живеят до този понеделник, когато са посетени от ЧЕЗ.

 

Елисавета Белобрадова от сайта „Майко мила“ съобщи във Фейсбук, че доскоро детето е ходило на рехабилитация, но баба му и дядо му не могат да се справят повече и не го водят. Сметката за ток е набъбнала до 3000 лв. За да се поднови електрозахранването е необходимо да се внесе поне 30% от дължимата сума или в случая около 900 лв. Към момента от дарители са набрани около 1600 лв. С тях ще се направи първоначалната вноска към ЧЕЗ, а с остатъка от 700 лв. ще се купят лекарства и специална храна за Ангел.

„Искам да ви информирам, че аз не съм скандализирана, че възрастни хора са крали ток. Нито съм скандализирана, че ЧЕЗ са им спрели тока, въпреки, че има дете с неотложни нужди в къщата. … За финал искам да подчертая следното - да отглеждаш дете с ДЦП е много тежко, трудно занимание, което изисква обич, сили, издържливост и отдаденост. Това дете няма никакъв друг по-добър вариант от любящите ръце на баба си в тая галактика“, написа Елисавета.

Асоциацията на родителите на деца с епилепсия (АРДЕ) вече се е захванала с търсене на решение на проблема на детето, каза пред Redmedia председателят на организацията Веска Събева. Вече е говорено с адвокат да започне дело по осиновяване на Ангелот баба му и дядо му. Така те ще започнат да получават помощи в пълния им размер.


Най-големият проблем сега обаче е, че детето не яде и слабее много. Най-важна в момента е консултацията с гастроентеролог, за да започне детето да се храни. Препоръчан им е такъв от болница „Токуда“ и вероятно още следващата седмица ще бъде осъществен контакт с него. От АРДЕ имат намерение да настанят Ангел в болницата за пълни изследвания, на база на които да се вземе решение за по-нататъшните му лечение и рехабилитация. Досега не е имало лекар, който да се грижи за детето, обясни Събева. От тук нататък обаче асоциацията застава изцяло зад момчето и неговите баба и дядо и ще търси начини за решаване на проблемите им.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития