Новини - България

Болница "Св.Марина" - Варна осъди касата за неплатена надлимитна дейност
Прочетена: 112 пъти
Снимка: Pixabay.com

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) трябва да изплати на Универститетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Света Марина“ - Варна сумата от 448 390 лв. Това е неизплатената главница за осъществени дейности през м.юни 2016 г. и включва законната лихва върху главницата от 20 717.11 лв. Решението е на Варненския апелативен съд и е в резултат на иск на лечебното заведение, съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).

 

В мотивите си магистратите посочват, че задължението на НЗОК е да заплаща извършването на определените с договора дейности, в рамките на предварително определените стойности по реда на чл. 4 от Закона за бюджета на НЗОК (ЗБНЗОК) за 2016 г., заложени в чл. 42 от договора между болницата и НЗОК.

 

Съдът е преценил, че тези разпоредби на договорите противоречат на чл. 35 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), според който осигурените лица имат право да получават медицинска помощ в обхвата на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Клаузите на договор, които противоречат на закона, са нищожни и не произвеждат действие, допълват апелативните съдии и подчертават, че осъществената болнична помощ следва да бъде заплатена в изпълнения обем.

 

След като е сключен договор между болница и здравната каса, то последната дължи заплащане на всички дейности по уговорените клинични пътеки. Разпоредбите, свързани с лимитите са в противоречие с духа и целта на ЗЗО, респективно с основните разпоредби на сключения между страните договор, изтъкват още магистратите. 

Коментари

юни 2023

ПВСЧПСН
   
  

Събития

Няма събития