Новини - България

Болница "Шейново" отбеляза Световния ден на недоносените деца с театрално представление
Прочетена: 119 пъти
Снимка: Втора САГБАЛ "Шейново"

Втора САГБАЛ “Шейново” отбеляза 17 ноември - Световния ден на недоносените деца, като организира театрално представление за своите вече пораснали пациенти и техните родители.

 

Моноспектакълът “Аладин и вълшебната лампа” бе представен от актьора Димитър Тодоров пред неонатологичното отделение на болницата.

 

“Избрахме тази приказка, защото тя е разказана не от Шехерезада, а от този, който я знае най–добре – Духът на лампата. И това е така, защото кой друг, ако не духът, би могъл да оцелее от онези далечни приказни времена, та чак до наши дни”, каза Димитър Тодоров.

 

Статистиката отчита, че броят на преждевременно родените бебета в България всяка година е над 6000. 30% от тях получават тежки увреждания, а над 50% различни по-леки дългосрочни проблеми, които с адекватна ранна превенция са преодолими.

 

През 2017 г. във Втора САГБАЛ “Шейново” преждевременно са се родили 116 бебета при общо родени 2357 деца или близо 5%.

 

По отношение на пренаталната детска смъртност (ПДС), която за 2017 г. за страната е около 6,5–7 на 1000 новородени, за същата година “Шейново” отчита -  2,5 на 1000, което поставя болницата на нивото на високоразвитите европейски страни.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития