Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Болните от морбили у нас са 460 – държавата дава лекари на прокурор за фалшиви имунизации
Прочетена: 417 пъти
Снимки: Redmedia.bg

Към днешна дата болните от морбили в България са 460. Това стана ясно по време на семинар за журналисти на тема: „Защитени заедно, #Ваксините Действат” (“Protected Together, #Vaccines Work”)!”. Около 22% от всички заразени са деца до 13 месеца, т.е. деца, които все още не са преминали през първата си имунизация. Поради тази причина главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев препоръча на семействата, в които има деца под тази възраст да избягват пътувания в страни с висока заболеваемост.

 

Данните сочат още, че 76% от заболелите от морбили у нас са деца от ромски произход. Морбили е изключително заразно. Това е и причината да има и 12 заразени от столичната болница „Св. Анна“ (бившата Окръжна болница). Там лекари, сестри, охранители и др. са се заразили от постъпили про тях пациенти.

 

По повод издаваните фалшиви бележки за извършени имунизации доц. Кунчев каза, че държавата ще вземе всички възможни мерки за справяне с този проблем. Част от обсъжданите мерки спрямо лекарите, които си позволяват да издават неверни документи, са прекратяване на договорите им с Националната здравноосигурителна каса и търсене на наказателна отговорност.

 

„Правото на детето на здраве е над правото на майката да избира“, каза доц. Кунчев във връзка с антиваксиналните нагласи сред някои родители.

 

Председателят на Български лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров добави:

 

„Ако преди 20 години затрудненията пред имунопрофилактиката бяха лоша инфраструктура, бедност, недостатъчно развита здравна система. В момента се изправяме пред една изключително опасност – псевдоинформираните хора. Ние се надяваме вие, медиите, да обърнете този тренд. Всички заедно да твърдим, че науката е наука, защото се базира на доказателства.“

 

Във връзка с обмисляните санкции спрямо лекари д-р Маджаров заяви:

 

„Разбира се, че има черни овце. Ние, БЛС и НСОПЛБ, нито за миг не сме чули някой да защитава сляпо колега. Сляпата колегиалност отмина.“

 

Той бе категоричен, че лекарският съюз няма да застане зад нито един лекар, за когото се окаже, че прави нещо неправомерно.

 

„Надявам се всички заедно да направим така, че човечеството да не се върне 100 години назад“, каза още Маджаров.

 

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев обърна внимание на вносния характер на морбилите у нас. По думите му, това поставя под риск предстоящият летен сезон. Ако чужденци се заразят с болестта у нас, то това ще рефллектира върху бизнеса и следващите години.

 

Кантарджиев добави още:

 

„Нашият е най-луксозния календар. Имаме най-хубавите ваксини в Европа, които се поставят, но никой не може да убеди майките да не водят децата под 14-месечна възраст в Македония и Гърция.“

 

Семинарът се организира от Българското сдружение по иновативна медицина (БСИМ) по повод Европейската имунизационна седмица – 24-30 април. Инициативата е подета и координирана от Европейското регионално бюро на Световната здравна организация (WHO/Europe) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC). Целта е да се подкрепи стремежа към Европейски регион, свободен от ваксинопредотвратими заболявания, чрез повишаване осведомеността за значението на ваксинирането като индивидуално право и споделена отговорност.

 

Партньори на семинара са Министерството на здравеопазването, НЦЗПБ, Изпълнителната агенция по лекарствата, Български лекарски съюз, Български фармацевтичен съюз, Българско сдружение по превантивна медицина, Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, GSK, MSD, Pfizer и Sanofi.

Коментари

август 2021

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития