Новини - България

Болничните асоциации искат незабавни мерки за финансиране на здравната система
Прочетена: 75 пъти
Снимка: Pixabay.com

Реформа във финансови модел на здравноосигурителната система в България е необходима и ще бъде подкрепена от болниците, но при незабавни мерки за финансирането й.

 

Около това становище се обединяват всички болнични асоциации в България, посочва се в обща позиция до медиите. Тя идва след съвместна среща на болничните обединения- Асоциация на университетските болници, Българска болнична Асоциация, Национално сдружение на Частните Болници, Национално Сдружение на Областните многопрофилни болници, Сдружение на общинските болници в България. Те са обсъдили на извънредна среща ключовата за здравеопазването тема за финансово обезпечаване на реформата на здравноосигурителния модел, който функционира у нас.

Според болничните сдружения обаче преди демонополизацията на НЗОК трябва да се отговори на няколко основни потребности, които от години стоят нерешени и всички те са пряко свързани с недостига на финанси в сектора.

 

Асоциациите настояват за: незабавни мерки за преодоляване на недофинансирането на здравната система; определяне на единни и реални цени на медицинските услуги, в т.ч.клиничните пътеки; освобождаване на доплащанията; определяне източниците на дофинансиране в предложения проект за реформа, при запазване на солидарния модел. 

 

Всички лечебни заведения са готови да участват в процесите, които ще предшестват дълго чаканата реформа и да си сътрудничат с Министерство на здравеопазването. Ето защо е обсъдена възможността да се работи за създаване на Федерация на болничните асоциации, по модел на европейските структури, която да бъде партньор в процесите и участник в преговорите с институциите чрез единна позиция от болничните структури по ключови за всички страни въпроси.

 

Болничните обединения настояват и за мерки по заплащане на т.нар. „надлимитна дейност“ на лечебните заведения, въпрос, забавен от четири години. Представителите на болничните асоциации са единни, че тя трябва да бъде заплатена без условия, защото е реално извършена дейност за лечение на пациенти, които са имали нужда от него и са имали право на свободен избор на лечебно заведение, в което да го осъществят, независимо от изкуствено наложените лимити.

 

В тази връзка буди тревога последното Решение на НС на НЗОК да бъдат заплащани само тези „надлимитни“ дейности, за които има влязло в сила осъдително решение на Съда. Такова решение поражда много въпроси, посочва се в позицията – защо се отлага с нови условия и за неопределено време заплащането на дължими суми, докато болниците натрупват дългове? Защо да се чака осъждането, когато крайната дължима сума, нараснала с лихви, разноски и хонорари, ще бъде много по-тежка за изплащане?

 

Ръководителите на всички болници, независимо от собствеността им, се обединяват в призив да се вземе единно решение за заплащане без условия на „надлимитната“ дейност от минали години, пари за което вече има натрупани от икономии в бюджета на НЗОК.

Коментари

август 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития