Новини - В медиите

bntnews.bg: Недостигът на лекарства: За 7 месеца са подадени 126 сигнала за 70 липсващи медикамента
Прочетена: 47 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Близо 50 хил. сигнала за липсващи лекарства са подадени в Европейския съюз (ЕС) за последните 11 месеца. Реално проблеми има с намирането на около 8500 медикамента. Данните са от анализ на международна компания. У нас за първите седем месеца на годината в Агенцията по лекарствата са подадени 126 сигнала за около 70 липсващи медикамента. За същия период са постъпили около 370 уведомления за временно и 50 за постоянно прекратяване на доставки на медикаменти в страната, съобщава bntnews.bg. През първите 7 месеца на годината Агенцията по лекарствата е извършила около 400 проверки в аптеки и складове за лекарства. В около 20% от инспектираните обекти са установили нарушения.

 

"При търговците на дребно най-честите нарушения са свързани с отпускане на лекарствени продукти по лекарско предписание без да е изискана рецепта", каза магистър-фармацевт Богдан Кирилов - директор на ИАЛ.

 

Складовете нарушители не са изпълнявали правилно задълженията си към системата за електронно проследяване на наличностите. Когато медикамент падне под 65% влиза в списък с лекарства, забранени за износ, който се актуализира всяка седмица. Но здравното министерство предлага това правило да се промени.

 

"Тези 65% в нашето предложение се сменят със 100%. Тоест да бъде изцяло 100% осигурена потребността от лекарства в България", каза проф. Илко Гетов - зам.-министър на здравеопазването.

 

Така забраната за износ ще се задейства, когато наличностите от определени лекарства паднат под 100%.

 

Друго предложение, е при недостиг да се ускори процедурата за паралелен внос на медикаменти. И още уведомленията за временно преустановяване на вноса да влизат директно в системата за проследяване на наличностите. Фармацевтите смятат, че тези мерки няма да решат проблема с недостига на лекарства и искат аптеките да виждат наличностите в складовете.

 

"Когато някой склад се опитва, ако го прави да крие лекарства за собствени аптеки и свързани с него аптеки или съответно да задържа количества за реекспорт - да може аптеката да подава сигнал в ИАЛ и Агенцията по лекарствата да отиде и да вземе съответните мерки", каза Димитър Маринов - председател на Българския фармацевтичен съюз.

 

Според здравния министър е необходим по-засилен контрол по пътя на лекарствата от производителя до аптеката.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития