Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - В медиите

БНТ: Агенцията по лекарствата със сигнал до ГДБОП
Прочетена: 193 пъти
Снимка: Pixabay.com

Агенцията по лекарствата е подала сигнал до ГДБОП за нерегламентирана търговия с медикаменти в интернет, след репортаж на "По света и у нас", съoбщава Българската национална телевизия (БНТ). Проверка на медията показа, че обявите за продажба на инсулин са свалени, но в сайта продължават да се предлагат медикаменти, които се купуват само с рецепта от аптеката.

 

Медията припомня, че продажбата на лекарства с рецепта в интернет е забранена. По сигналите за незаконно разпространение на лекарства в интернет работи отделът за кибер престъпност на ГДБОП. В повечето случаи се оказва, че китайски търговци предлагат фалшиви медикаменти.

 

 „Особено лекарства, които касаят младите хора, които се занимават с фитнес. Лекарства, които са за полова стимулация. Някои от тях са забранени за продажба в България“, казва Явор Колев - началник "Трансгранична организирана престъпност", ГДБОП.

 

„Можем да попаднем на лекарство, което може да застраши сериозно живота и здравето ни. И от трета страна да ни бъдат откраднати лични данни, финансова информация. И да бъдат източени наши кредитни карти“, добавя Колев.

 

Сайтовете не са длъжни да контролират съдържанието на обявите, които публикуват потребителите им. Освен това при покупка на каквато и да е стока от физическо лице в интернет правата ни като потребители не са защитени.

 

Председателят на Комисията за защита на потребителя Димитър Маграритов, добавя:

 

„Нормативната уредба , която регулира онлайн търговията обхваща по-скоро юридическите лица и търговците по смисъла на закона. Да, това може би все още е една празнота в правото- нещо, което предстои да бъде решено на регулаторна основа.“

Коментари