Новини - В медиите

БНР: Присадиха успешно бял дроб на българка във Виена
Прочетена: 199 пъти

На 28-годишна жена от Варна успешно е бил присаден бял дроб в Университетска болница във Виена в края на миналия месец. Това съобщиха за „Хоризонт“ от Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация. Екипът, дал шанса за нов живот, е  ръководен от д-р Хосе Матила, трансплантирал повечето от българските пациенти, преминали през австрийската клиника.

 

Илияна Христова е в стабилно състояние и вече е изведена от интензивното отделение. Илияна беше официално включена в активната листа на „Евротрансплант“ на 10-май тази година и реално чака два месеца, за да получи бял дроб.

 

„В рамките на няколко дни през юли България предостави на донорската мрежа „Евротрансплант“ два бели дроба и резултатът не закъсня. Ако успеем да увеличим броя  на донорските органи, които подаваме към тази мрежа, ще възстановим загубеното доверие“, казват от Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация.

 

Илияна е първата пациентка в листата на чакащите на „Евротрансплант“ при новото споразумение, което България сключи с Виенската многопрофилна болница на 25-и януари тази година. То дава възможност до петима българи годишно да бъдат оперирани там, докато белодробната трансплантация не стане възможна и у нас. 

 

Водят се преговори за сключване на договор за трансплантации с клиники в Германия, Франция и Белгия, съобщи пред "Хоризонт" Росен Иванов, директор на Агенция "Медицински надзор". 

 

 

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития