Коментари -

БЛС за поредното нападение над медик: Лекарите трябва да могат да се отказват от пациентите си
Прочетена: 63 пъти
Снимка: Pixabay.com

Български лекарски съюз (БЛС) излезе с позиция в защита на нападнатата от свой пациент лекарка д-р Антоанета Николова – Здравкова. За инцидента стана ясно по-рано днес, когато медикът разказа в ефира на Нова телевизия, че въпреки че е станала жертва на пациента, тя е принудена да продължава да се грижи за него. Затова и от съсловната организация заявяват, че е необходим механизъм, по който лекарите да могат да отписват пациентите си.

 

Пълният текст на позицията на съюза гласи:

 

„Български лекарски съюз изразява своята подкрепа и съпричастност към д-р Антоанета Николова-Здравкова, която на 22 март, докато е изпълнявала професионалните си задължения е била нападната от свой пациент.

 

Нападенията над медицински лица не спират, а зачестилите случаи „юмручно право“ са  силно притеснителни. Независимо от трудните условия на работа, в които са поставени всички заети в сектора, всяко едно медицинско лице е избрало професията за свое призвание. Категорично неприемливо е, този който се грижи за здравето на хората и се бори за спасяването на човешки живот, да става заложник на собственото си призвание.

 

Регистрационната форма за избор на ОПЛ е вид договор, в който и двете страни се ангажират с определени задължения. Лекарят също следва да има правото да прекрати договорената връзка с пациента, особено когато тoзи пациент представлява реална опасност за живота на лекаря.

 

За това БЛС съюз настоява да бъде създаден работещ механизъм, по който да бъдат защитени в по-голяма степен правата на лекарите и да им бъде дадена възможност те да отписват пациенти с агресивно поведение.

 

Още през 2017 година по време на Националната си кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева, БЛС съюз предложи редица мерки за справяне с агресията, сред които:

 

  • Създаване на обратна връзка с ЛЗ и изпращане данни за склонните към насилие пациенти („етикетиране на пациенти-насилници”), с цел повишено внимание при извършване на медицинската услуга.
  • Обсъждане на предложение за нормативни промени, регламентиращи възможността за отказ правото на домашни посещения при пациенти-насилници от лекар.

 

БЛС настоява за адекватни мерки за превенция и мобилизация на цялото общество в борбата с агресията срещу медицински персонал.  Важно е, чрез съвместни действия и единност, да създадем предпоставки за промяна на обществените нагласи в посока на уважение и възвръщане на доверието на хората към всички работещи в системата на здравеопазване.“

Коментари

август 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития