Новини - България

БЛС връчи годишни стипендии на 45 млади лекари
Прочетена: 846 пъти
Снимки: БЛС

Oфициалната церемония на Български лекарски съюз (БЛС) по връчване на стипендии на студенти по медицина след 4 курс се проведе днес. Бъдещи лекари от цялата страна влязоха в надпреварата за финансово подпомагане, а отличените със стипендии 45 души получиха сертификатите си на официална церемония в УМБАЛ “Св. Екатерина”. Те ще получават по 150 лв. месечно в рамките на една учебна година.
 

„За  поредна година Българският лекарски съюз подпомага развитието на млади лекари. За втора година подаваме ръка на студентите, които са на финала на обучението си“, заяви председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров. 

 

Той посъветва студентите по медицина да не вярват на всичко, което четат в социалните мрежи за професията, която са избрали, и добави:

 

„Истината е, че лекарите в България са много добри. Сами ще усетите, че благодарността на пациентите е много повече отколкото твърденията, че здравето е бизнес. Обръщайте им повече внимание, това е което те ще запомнят”.

 

Председателят на комисията, класирала стипендиантите, д-р Нели Нешева, която е и член на УС на БЛС се обърна към стипендиантите с думите:

 

“Тази година в кампанията се включиха над 250 кандидата, а 146 от тях с отличен успех. 10 пък са пълните отличници.  За съжаление можем да подпомогнем само 45, но всеки един заслужава и във Вас е нашата надежда.”

 

Бъдещите лекари бяха поздравени и от представители на фирмите-партньори на стипендиантската програма.„Изключително съм щастлива, че инвестираме в бъдещото на българското здравеопазване. Това, което правим има смисъл, да Ви накараме да останете тук в България, за да се грижите за нас. Това е кауза“, заяви Лора Ивчева управляващ директор на Sanofi България.Андре Васконселос, генерален мениджър на Рош България, поздрави отличените стипендианти и заяви, че кампанията е много важна.

 

„Преди 20 години аз бях на Вашето място и получавах стипендии. Днес съм много щастлив, че мога да бъда тук и да върна жеста“, добави той.

 

„Подадохме ръка на тази инициатива още при създаването й, защото вярвам в партньорството“. С тези думи се обърна към стипендиантите изпълнителният директор на АстраЗенека Зоя Паунова и допълни, че само заедно и обединени можем да постигнем революционните промени, на които се радва медицината.

 

Елена Масларова, мениджър достъп Пазари на АбВи, също поздрави отличените, като ги призова да останат в страната ни. 

 

„Вдигайте летвата все по-високо, вярваме и разчитаме на Вас“, заяви Елена Масларова.

 

Програмата за финансово подпомагане продължава. През цялата година приемът на документи  за финансиране на участие в национални и международни научни форуми на специализанти, докторанти и млади лекари до 35 години.

 

Фирмите – партньори по проекта са Sanofi България, Pfizer, Рош България, АстраЗенека България, Novartis България и АбВи България.

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития