Новини - България

БЛС ще настоява за промени в наредбата, регулираща скрининговата дейност
Прочетена: 158 пъти
Снимка: Pixabay.com

"Български лекарски съюз ще предложи промяна в наредбата на Министерство на здравеопазването, регламентираща скрининга. Според нас в нея трябва да бъдат точно упоменати заболяванията, които ще бъдат предмет на скрининг, както и обема, източника на финансиране, броя прегледи, изследвания и консултации за всяко заболяване."

 

Това заяви зам.-председателят на съсловната организация д-р Галинка Павлова по време на конференцията "Рак на белия дроб: Ранна диагноза и доказателства за скрининг", която се проведе вчера в София.

 

Засягайки темата за мотивацията на българските общопрактикуващи лекари да участват в скринингови програми и да съдействат за провеждането им, д-р Павлова бе категорична, че при сегашната огромна натовареност с писмена работа и административни задължения, джипитата ни трудно могат да бъдат пълноценни и в този вид дейност. 

 

Според д-р Галинка Павлова като цяло кадровата политика в здравеопазването ни е белязана от големи несъвършенства, а ниското заплащане е сериозен негативен фактор, предопределящ значителен кадрови дефицит. Като пример тя даде недостига към момента на 450 общопрактикуващи лекари, на 400 педиатри и на редица други специалисти, сред които някои като например съдебните медици и патолозите, са на изчезване.

 

"Всички тези негативи могат да бъдат преодоляни единствено ако се приеме Национална стратегия за управление на кадрите в здравеопазването", обясни  бе д-р Павлова.    

 

"Българският лекарски съюз (БЛС) ще инициира промени в Закона за съсловните организации, с които продължителното медицинско обучение трябва да стане задължително", посочи още зам.председателката на БЛС.

 

По нейните думи тази промяна е изключително важна, тъй като ще гарантира ангажираност от страна на медиците в процеса на усъвършенстване на знанията им във време на бурно развите на  медицината и бързо навлизане на иновациите в практиката.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

декември 2022

ПВСЧПСН
   
 

Събития

Няма събития