Новини - България

БЛС: Платформите за онлайн консултация с лекар не носят отговорност за данните и медицинските лица
Прочетена: 188 пъти

Платформите, предлагащи онлайн консултации с лекар или възможност за записване на часове за преглед при специалист, не носят носят отговорност за верността, точността и актуалността на данните, публикувани в профилите на потребителите или медицинските лица, нямат и задължение да обновяват и актуализират данните. Това обявиха от Български лекарски съюз (БЛС) във връзка с множеството постъпили сигнали към съсловната организация за регистрирани немедицински лица в различни платформи и след направена проверка.

 

"Във времена на пандемия, когато хората все по-често прибягват до подобни услуги е особено важно те да бъдат сигурни, че срещу тях стои специалист и че записват час за консултация при лице, което има право да упражнява лекарската професия у нас. Това е и едно от основните задължения отредено със Закон на БЛС – да гарантира, че практикуващите медицинската професия лица в страната действително са лекари.

 

В тази връзка: Препоръчваме на всички потребители, ползващи подобни платформи, да се уверят, че специалистите, при които записват своя час за консултация или преглед имат право да упражняват лекарската професия на територията на Република България. Проверка може да бъде направена на: https://blsbg.eu/bg/medics/search с въвеждане на имената и/или УИН на конкретния специалист. В случай, че няма налични данни за лицето, това означава, че то няма право да упражнява лекарската професия у нас и има вероятност да не притежава необходимите квалификационни документи", казват от лекарския съюз.

 

Сигнали за нарушения могат да бъда подавани на имейла на БЛС:  blsus@blsbg.com

Коментари

август 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития