Коментари -

БЛС: Няма гаранция за сигурността на личните данни при достъпване до електронното досие на пациентите с QR код
Прочетена: 20 пъти
Снимка: Pixabay.com

"Няма гаранция за сигурността на личните данни на пациентите, ако достъпът до здравното им досие става чрез т.нар. сдвояване, посредством QR код. Отговорността е твърде голяма и има реална опасност от изтичане на чувствителна информация."

 

Това се казва в позиция, разпространена до медиите от Български лекарски съюз (БЛС). Текстът гласи още:

 

"Български лекарски съюз смята за неприемливо и крайно неуместно вменяването на допълнителни задължения на личните лекари, които са изцяло свързани с немедицинска дейност и по никакъв начин не са част от диагностично-лечебния процес.

 

Съществуват различни, много по-сигурни и работещи варианти за проследяване и достъпване на данните за предоставените  услуги на гражданите. От години различни сектори, боравейки с лични данни, използват сигурни кодове и двойна или тройна верификация и уведомяват гражданите за извършени услуги на тяхно име. 

 

Български лекарски съюз отказва да носи отговорност за изтичането на чувствителна информация и смята предложените промени в Наредба № Н-6 за функционирането на Националната здравноинформационна система, свързани с дейността на общопрактикуващите лекари, за необмислени и е против въвеждането им."

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития