Новини - България

БЛС: Неимунизираните деца трябва да бъдат законово дефинирани като "деца в риск"
Прочетена: 205 пъти

Неимунизираното дете трябва да бъде дефиниран като „дете в риск“ по смисъла на Закона за закрила на детето, също така е необходимо ясно да бъде дефинирана отговорността на родителите в случаите на отказ от имунизация. Това са част от предложенията на Българския лекарски съюз (БЛС), изложени в писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, в което се настоява за промени в действащата Наредба 15 от 2005 г. на Министерството на здравеопазването (МЗ) за имунизациите.

 

"В последните няколко години се натрупаха множество казуси във връзка с активен отказ на родителите от имунизация и с неявяване за ваксинация. Въпреки активните усилия на общопрактикуващите лекари (ОПЛ) за издирване на подлежащите на имунизация, много родители по различни причини не се отзовават на поканите на личните лекари и не се явяват за извършване на задължителните имунизации.

 

Въпреки предвидената в Закона за здравето санкция за подобно поведение, единични са случаите на наложени парични глоби на родителите на деца с пропуснати имунизации. Заложеният механизъм на контрол е неработещ, което допълнително стимулира антиваксиналнните тенденции. По сега действащата нормативна уредба ОПЛ не разполагат с никакви механизми, с които да ангажират по-активно родителите с ваксинациите на техните деца. Няма регламентиран ред, по който ОПЛ да получи съдействие от страна на структурите, отговорни за контрола  на дейностите по имунопрофилактика", се казва в писмото.

 

От Лекарския съюз настояват в наредбата да бъдат включени и текстове, с които се гарантира осигуряването на информация от общопрактикуващите лекари (ОПЛ) към регионалните здравни инспекции (РЗИ) след края на всяка година за необхванатите със задължителни имунизации през годината, а така също и да бъдат разписани мерки за  ангажиране на РЗИ с дейности по информиране и при необходимост - санкциониране на родителите/пациентите съгласно разпоредбите на Закона за здравното осигуряване (ЗЗО). От съсловната организация подчертават още, че е важно да бъде регламентирано и осигуряването на съдействие на службите за социално подпомагане в този процес. 

 

"Имаме готовност с конкретни  текстове, които да предложим за обсъждане в работна група с участието на представители на МЗ, РЗИ и общопрактикуващите лекари", заявяват още от съсловната организация на лекарите.  

 

Невена ПОПОВА

 

      

Коментари

декември 2022

ПВСЧПСН
   
 

Събития

Няма събития