Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Коментари -

БЛС: Не е вярно, че недостигът на лекарства се дължи на това, че лекари изписват големи количества
Прочетена: 66 пъти
Снимка: Pixabay.com

Български лекарски съюз (БЛС) излезе с позиция относно недостига на лекарства. Публикуваме я без редакции:

 

"Твърденията на ръководството на Българския фармацевтичен съюз, че недостигът на лекарства се дължи на факта, че лекари изписват големи количества от тях по телефона са недопустими и не отговарят на истината.

 

От БЛС питаме: Колко от българските граждани са получили лекарства в аптека без да носят необходимата за това рецепта? За никого не е тайна, че продажбата на лекарства без задължителната за това  рецепта е масова практика. И в тази връзка по темата с презапасяването с лекaрства сме длъжни да поясним: Ролята на аптеките в системата на здравеопазването и на работещите в тях фармацевти е да регулират именно този процес и да не допускат пазаруване на лекарства в големи количества и продажбата на такива без рецепти.  Оправданието, че някой  лекар е изписал 7 опаковки от даден антибиотик е несъстоятелно, защото задачата на всеки фармецевт е да прецени, според медикамента и познанията си за него, продължителността на лечението. А в случай, че изписаното количество не отговаря на курса на лечение, той има право да откаже да го отпусне в даденото количество. Ролята на фармацевта е да се намеси именно в такива моменти и според своите правомощия да не допуска нарушаване на правилата!

 

И още:  При наличие на всички регистрирани у нас медикаменти в складовете на едро отговорността за осигуряването им в аптечната мрежа е на самите аптеки."

Коментари

януари 2022

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития