Новини - България

БЛС, БФС и ARPharM с призив към партиите
Прочетена: 640 пъти

Партньорите в инициативата „Заедно за повече здраве“ (Български лекарски съюз, Български фармацевтичен съюз и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България) изпратиха днес призив за надпартиен консенсус за ускорено развитие на здравеопазването до политическите сили с най-голям шанс да влязат в следващия парламент, според прогнозите на социологическите агенции. Публикуваме текста на призива без корекции:

 

ПРИЗИВ
за
НАДПАРТИЕН КОНСЕНСУС ЗА УСКОРЕНО РАЗВИТИЕ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО


Уважаеми дами и господа,
Уважаеми кандидати за народни представители,

 

През последното десетилетие България бележи сериозен напредък в развитието на здравеопазването, но все още изостава от страните в Западна Европа. Време е да се говори не за реформи, а за ускорено развитие на системата. Доказателство за тази необходимост е пандемията от COVID-19, която през изминалата една година показа, че не може да има силна държава и успешна икономика без добро здравеопазване.

 

Продължителността на живота у нас се е увеличила, но българите все още живеят 7 години по-малко в сравнение с гражданите на петте най-големи държави в ЕС. Със сегашните темпове на развитие на здравеопазването ще са ни нужни 38 години, за да догоним средната продължителност на живота в тези страни (82 години).

 

Страната ни изостава и по отношение на предотвратима смъртност - в България тя е близо 3 пъти по-висока. Смъртността от сърдечно-съдови заболявания в страната ни намалява, но все още е два до три пъти по-висока спрямо петте най-големи държави в ЕС. Със сегашните темпове на развитие на здравеопазването на България ще й отнеме повече от 50 години, за да ги догони по отношение на предотвратимата смъртност от исхемична болест на сърцето и мозъчно-съдови заболявания.

 

Затова ние, партньорите в инициативата „Заедно за повече здраве“ - Българският лекарски съюз (БЛС), Българският фармацевтичен съюз (БФС) и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), Ви призоваваме, въпреки политическите си различия, да се обедините и да постигнете надпартиен консенсус за ускорено развитие на здравеопазването.

 

Основни политики, около които следва да се обединят партиите в следващия парламент, са:

∙    Ускореното развитие на здравната система може да доведе до догонване на европейските здравни показатели в рамките на следващите 10 години.
∙    През следващите 5 години България трябва да догони ЕС по отношение на публичните инвестиции за здраве и те да се увеличат от 4.2% на 8% от БВП, или от 6 млрд. до 10 млрд. лв.
∙    Нарастването на инвестициите в здравеопазване трябва да бъде съпроводено от повишаване на тяхната възвращаемост чрез ефективно използване и ускорена дигитализация, измерена чрез подобрени здравни резултати за обществото и засилено икономическо развитие на страната.
∙    Нужно е запазване, надграждане и оптимизация на здравноосигурителния модел с доброволни здравни фондове, които да дофинансират системата.
∙    Нужна е държавна политика в областта на професионалното развитие и финансова удовлетвореност на здравните кадри по региони.

 

НУЖЕН Е НАДПАРТИЕН КОНСЕНСУС ЗА УСКОРЕНО РАЗВИТИЕ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО!

 

Убедени сме, че само с обединени усилия и конструктивен диалог можем да ускорим и подобрим развитието на здравеопазването в България!

 

С уважение :
Д-р Иван Маджаров
Председател на УС на Български лекарски съюз
Проф. Асена Сербезова
Председател на  УС на Български фармацевтичен съюз
Деян Денев
Изпълнителен директор на ARPharM

Коментари

юни 2023

ПВСЧПСН
   
  

Събития