Новини - България

БЛС, БФС и ARPharM с призив към партиите
Прочетена: 652 пъти

Партньорите в инициативата „Заедно за повече здраве“ (Български лекарски съюз, Български фармацевтичен съюз и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България) изпратиха днес призив за надпартиен консенсус за ускорено развитие на здравеопазването до политическите сили с най-голям шанс да влязат в следващия парламент, според прогнозите на социологическите агенции. Публикуваме текста на призива без корекции:

 

ПРИЗИВ
за
НАДПАРТИЕН КОНСЕНСУС ЗА УСКОРЕНО РАЗВИТИЕ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО


Уважаеми дами и господа,
Уважаеми кандидати за народни представители,

 

През последното десетилетие България бележи сериозен напредък в развитието на здравеопазването, но все още изостава от страните в Западна Европа. Време е да се говори не за реформи, а за ускорено развитие на системата. Доказателство за тази необходимост е пандемията от COVID-19, която през изминалата една година показа, че не може да има силна държава и успешна икономика без добро здравеопазване.

 

Продължителността на живота у нас се е увеличила, но българите все още живеят 7 години по-малко в сравнение с гражданите на петте най-големи държави в ЕС. Със сегашните темпове на развитие на здравеопазването ще са ни нужни 38 години, за да догоним средната продължителност на живота в тези страни (82 години).

 

Страната ни изостава и по отношение на предотвратима смъртност - в България тя е близо 3 пъти по-висока. Смъртността от сърдечно-съдови заболявания в страната ни намалява, но все още е два до три пъти по-висока спрямо петте най-големи държави в ЕС. Със сегашните темпове на развитие на здравеопазването на България ще й отнеме повече от 50 години, за да ги догони по отношение на предотвратимата смъртност от исхемична болест на сърцето и мозъчно-съдови заболявания.

 

Затова ние, партньорите в инициативата „Заедно за повече здраве“ - Българският лекарски съюз (БЛС), Българският фармацевтичен съюз (БФС) и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), Ви призоваваме, въпреки политическите си различия, да се обедините и да постигнете надпартиен консенсус за ускорено развитие на здравеопазването.

 

Основни политики, около които следва да се обединят партиите в следващия парламент, са:

∙    Ускореното развитие на здравната система може да доведе до догонване на европейските здравни показатели в рамките на следващите 10 години.
∙    През следващите 5 години България трябва да догони ЕС по отношение на публичните инвестиции за здраве и те да се увеличат от 4.2% на 8% от БВП, или от 6 млрд. до 10 млрд. лв.
∙    Нарастването на инвестициите в здравеопазване трябва да бъде съпроводено от повишаване на тяхната възвращаемост чрез ефективно използване и ускорена дигитализация, измерена чрез подобрени здравни резултати за обществото и засилено икономическо развитие на страната.
∙    Нужно е запазване, надграждане и оптимизация на здравноосигурителния модел с доброволни здравни фондове, които да дофинансират системата.
∙    Нужна е държавна политика в областта на професионалното развитие и финансова удовлетвореност на здравните кадри по региони.

 

НУЖЕН Е НАДПАРТИЕН КОНСЕНСУС ЗА УСКОРЕНО РАЗВИТИЕ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО!

 

Убедени сме, че само с обединени усилия и конструктивен диалог можем да ускорим и подобрим развитието на здравеопазването в България!

 

С уважение :
Д-р Иван Маджаров
Председател на УС на Български лекарски съюз
Проф. Асена Сербезова
Председател на  УС на Български фармацевтичен съюз
Деян Денев
Изпълнителен директор на ARPharM

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития