Новини - България

БЛС алармира за „административен абсурд“ с хоспитализации
Прочетена: 453 пъти

Български лекарски съюз (БЛС) настоява всички пациенти, хоспитализирани преди 01.11.2016 г., с регистрация по системата с български лични документи, да бъдат дехоспитализирани по същата система, без да им се изисква УИН, основан на пръстов отпечатък. Искането е отправено в писмо на председателя на съсловната организация д-р Венцислав Грозев до управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Глинка Комитов, с копие до здравния министър д-р Петър Москов.


В централата на съюза са постъпили сигнали от лечебни заведения за изискване от страна на касата пациентите, приети преди 01.11.2016 г., да бъдат изписани с Уникален идентификационен номер (пръстов идентификатор). Т.е. да им бъдат направени Регистрация на лице (първоначална регистрация), Регистрация на събитие „хоспитализация“ и Регистрация на събитие „Дехоспитализация“.

„Според нас това е поредният административен абсурд, който оглавяваната от Вас институцията прилага. Редно би било всички пациенти, хоспитализирани преди 01.11.2016 г., с използване регистрационната система на събития за хоспитализация и дехоспитализация по системата с български лични документи, да бъдат дехоспитализирани само с използването на същата система, т.е. за тяхната дехоспитализация да не се изисква използването на регистрационната система за здравноосигщурителни събития с УИН, основан на пръстов отпечатък“, заявяват от БЛС.

Организацията настоява касата да издаде съответните указания и дехоспитализацията на пациентите, постъпили в лечебните заведения за болнична медицинска помощ преди 1.11.2016 г., да се извършва по реда и с използване на системата за регистрация, по която са били приети.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития