Новини - В медиите

bloombergtv.bg: България харчи 5,6% от БВП за здравеопазване, което е много под средното за Европа
Прочетена: 840 пъти
Снимка: Стоп кадър Bloomberg TV

Бюрокращината сякаш е взела връх в здравната система, а причините за това са комплексни. Самите болници не участваме активно в процеса на преговори с изпълнителната власт и във вземането на решения за това в сектора по какъв начин да се променят и движат процесите. Болниците най-добре знаят какво се случва , какви са недостатъците в системата, кое може да стане по-добре, каза адвокат Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV.

 

Болниците са готови да дадат своя принос, ние имаме идеи и едно от нещата, които е задължително и важно да се случат, е компенсация на цената на тока и природния газ. Наложи се да акцентираме върху това тази седмица поради факта, че от парламента дойде послание, че болниците няма да бъдат компенсирани. Това е доста небалансирано решение на фона на важната роля, който болниците играят в ситуацията на пандемия, обясни Димитрова

 

"Повече от тревожно е, когато има такъв проблем, да е такава реакцията", коментира тя.


Не по-малко от 20-25 процента средно за тази година са очакванията ни са увеличение на клиничните пътеки, посочи Димитрова.

 

С нашите 5,6% от БВП за здравеопазване все още сме много далеч от средноевропейското ниво от 8,8%, допълни председателят на Българската болнична асоциация.

 

По думите й има сигнали от множество лечебни заведения, които се затрудняват вече с плащанията на сметките за ток. Асоциацията ще настоява всичко над 150 лева от цената за мегават час да бъде компенсирано със задна дата. Готови сме да отстояваме тези искания, защото няма как всичко в гражданския оборот да нараства като стойности, а само здравните услуги да стоят застопорени с цени от преди десет години, допълни Димитрова.

 

"Вярвам, че болниците ще получат компенсация за тока, защото много от тях вече са поставени на екзистенц- минимума. За мен е въпрос на време, е не дали", каза още тя.


Целият рзговор може да гледате във видеото.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития