Новини - България

Близо 5000 души излязоха с протестна подписка срещу ваксината против варицела
Прочетена: 127 пъти
Снимка: Pixabay.com

4740 души са сложили подписите си под протестно писмо срещу включването на ваксината срещу варицела в задължителния Национален имунизационен календар, съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). В него се излагат аргументи против въвеждането от 2019 г. на 4-компонентна ваксина срещу морбили, паротит, рубеола и варицела като задължителен компонент от имунизационния календар на страната.

 

Подписалите документа настояват имунизацията да се прави единствено по желание на родителите и срещу заплащане, а самата ваксина да бъде монопродукт, т.е. да може да се поставя отделно от останалите ваксинални препарати. В същото време те подчертават, че към момента на българския пазар няма разрешени за употреба монoвксини срещу варицела. Участниците припомнят, че според литературни източници, ваксинацията е втората по честота причина за фебрилен гърч, а комбинираната 4-компонентна ваксина увеличава този риск 7 пъти или двойно в сравнение с 3-компонентната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и монокомпонентната срещу варицела.  

 

Сред аргументите в писмото се изтъква липсата на обосновка за връзката между разходи и ползи за държавата и пациентите от въвеждането на задължителната ваксина. Според подписалите варицелата е "леко протичащо заболяване", "с благоприятен изход" за децата, тъй като създава пожизнен имунитет. А поставянето на ваксина на здрави деца само забавя болестта, създавайки условия вирусът да се реактивира в по-късна възраст и да се прояви под формата на друга инфекция - херпес зостер.


 
Гражданите отбелязват и факта, че описаните в листовката на комбинираната 4-компонентна ваксина  възможни нежелани реакции са много, същото се отнася и до изброените в нея противопоказания, които обаче са налице и за моноваксината. Според тях имунизацията няма да е подходяща за по-голямата част от българските деца, затова е неуместно държавата да харчи пари за задължителни безплатни ваксини.

 

"При толкова много неизвестни, касаещи практически всеки един аспект от прилагането на програми за варицелна ваксинопрофилактика,е надменно и необмислено шепа здравни експерти да подлагат децата на насилствена масова задължителна ваксинация с рискова и недостатъчно ефикасна ваксина срещу лека детска болест, което може да рефлектира негативно върху цялото общество, да увреди здравето на нашите майки, бащи и деди, както и да рикошира върху следващите поколения", се казва в протестното писмо.

 

Подписката е изпратена до институциите - Народното събрание, Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Изпълнителната агенция по лекарствата, както и до Българския лекарски съюз, Националния център по заразни и паразитни болести, омбудсмана на Република България и Центъра за защита правата в здравеопазването.

 

С пълния текст на документа можете да се запознаете ТУК.

Коментари

януари 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития