Новини - България

Близо 22 000 пациенти са преминали през образна диагностика в УПМБАЛ „Св. Йоан Кръстител“ през 2023 г.
Прочетена: 60 пъти
Снимки: УПМБАЛ „Св. Йоан Кръстител“

Близо 22 000 пациенти са преминали през Отделението по образна диагностика на Университетска първа многопрофилна болница за активно лечение „Св. Йоан Кръстител” – София през 2023 г. През годината са  извършени над 4200 компютърно-томографски изследвания, около 1000 магнитно-резонансни томографии, както и мамографии, конвенционална рентгенова диагностика и ултразвукова диагностика.

 

„Лечебното заведение разполага с едно от най-високите нива на медицинско оборудване за образна диагностика сред университетските болници в страната, с което работи компетентно обучен и подготвен медицински екип. Разполагаме с последно поколение компютърен томограф от най-висок клас, даващ почти неограничени възможности в образната диагностика. Апаратът е със значително по-ниски нива на радиационно облъчване и същевременно с една от най-високите резолюции. Параметрите на апаратурата и опитът на екипа позволяват да се извършват всякакъв тип компютърно-томографски изследвания с много висока прецизност и диагностична стойност в спешен и планов порядък. Щастлив съм, че можем да бъде пример за качеството на общинското здравеопазване в столицата“, каза проф. д-р Цветомир Димитров, изпълнителен директор на Университетска Първа МБАЛ "Св. Йоан Кръстител" – София.

 

Отделението извършва ядрено-магнитна резонансна томография (ЯМР). ЯМР изобразява тъканите на тялото посредством технология, използваща силно магнитно поле. Това е модерна технология, която използва голям магнит и радиочестотни вълни, като осигурява на лекаря информация за състоянието на мозъка, гръбначния стълб, вътрешните органи, кръвоносните съдове, мускулите, ставите – и то без използването на рентгенови лъчи, без болка или оперативна интервенция. Магнитно-резонансното изследване е много важно и може да осигури на лекуващия лекар възможност за ранно откриване на болести или наранявания, така че правилното лечение да може да започне възможно най-скоро. За разлика от стандартните образни изследвания, включително компютърната томография, ЯМР не води до лъчево натоварване, тъй като не използва рентгенови лъчи.

 

Магнитният резонанс в Отделението по образна диагностика в Университетска Първа МБАЛ „Св Йоан Кръстител” е от най-съвременно поколение с мощност 1.5 Т и е напълно обновен с най-новите хардуерни продукти и софтуерни версии на производителя, като това надграждане допринася за липса на ограничения при диагностиката. Окомлектовката на апаратурата разполага и със специализиран детектор за изследване на млечни жлези.

 

Апаратите в конвенционалните рентгенови кабинети са от най-съвременно поколение, даващи възможност за адекватна диагностика в пулмологията, гастроентерологията, травматологията, хирургията и урологията. В Отделението се извършват всички видове конвенционални рентгеноскопични и рентгенографични изследвания, както и пълна гама от специализирани и контрастни неинтервенционални рентгенови изследвания.

 

В мамографския сектор се извършват изследвания на млечната жлеза  (мамографии), необходими за диагностициране и адекватно лечение при всички заболявания на млечните жлези.

 

Апаратите за ултразвукова диагностика са от най-ново поколение с възможност за изследване на дълбоки и повърхностни органи и структури с цветен доплер. В кабинетите се извършват изследвания на коремни органи и повърхностни структури – щитовидна жлеза, млечна жлеза, скротум и т.н.

 

Всички образни изследвания в Университетска Първа МБАЛ „Св Йоан Кръстител” се извършват както с направление по НЗОК, така и чрез заплащане.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития