Новини - България

Благотворителни кампании събират средства за лечението на 2 тежко болни деца
Прочетена: 358 пъти

Две благотворителни кампании събират средства за лечението на тежко болни деца.

 

В София се организира благотворителен базар в подкрепа на 7-годишната Йоана Христова от Велико Търново, която страда от злокачествен тумор в мозъка, съобщава Dariknews. За лечението й е необходима огромна сума - само 6-месечните процедури по химиотерапия струват около 72 000 евро, а на 70 000 долара са оценени процедури със стволови клетки, които ще подпомогнат възстановяването на детето.

 

Към момента са събрани част от парите и лечението на детето вече се провежда, но останалата необходима сума остава непосилна за близките на детето, споделят организаторите на благородната инициатива. От началото на 2016 г. Йоана претърпя четири тежки операции за отстраняването на злокачествения тумор. Най-тежка бе последната интервенция, която продължи около шест часа. Оказало се, че туморът е изключително рядък и е малко познат дори в световен мащаб. Лекарите са категорични, че ако лечението бъде продължено с химиотерапия и процедура със стволови клетки, детето има отлични шансове да спечели битката с рака.

 

Благотворителният базар в столицата ще се проведе на 18 и 19 февруари в Мол София. Ще бъдат продавани книги за деца и възрастни, лакомства, предоставени от водещи сладкарници, бижута с елементи "Сваровски", ръчно направени накити и аксесоари за коса, играчки, детски дрешки. Всички предмети за базара са предоставени безвъзмездно от фирми и хора с добри сърца, участващи в групата "Благотворителен базар за Гери и други каузи" във Фейсбук. Към момента групата обединява над 13 000 души и е поела и случая на Йоанка.

 

Със самата благотворителна разпродажба са ангажирани около 10 доброволци, които намериха щанд, набавиха плакати и дарителски кутии, ще подреждат и продават стоките. Подобни инициативи в подкрепа на болното момиченце ще бъдат проведени още във Варна, Благоевград и Велинград.

 

Зов за помощ отправя и друга кампания. Тя е  организирана за 11-годишния Божидар Спасов. Момчето страда от рядкото заболяване полимикрогирия, ДЦП-квадрипареза и епилепсия, пише в. „Стандарт“. Божидар се нуждае от 38 000 долара за лечение в турска клиника, което включва три вливания на стволови клетки, едномесечна физиотерапия и непрекъснато лекарско наблюдение. Това е реална възможност за подобряване на общото му състояние. Всеки, който иска да помогне, може да го направи по следния начин: Дарителска сметка на името на Божидар Георгиев Спасов: BG81UNCR70001521373481 или на номер 17777 "DMS BOJIDAR".

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития